Monday, March 27, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Znanstveniki pravijo, da zdravilo, ki je v drugi fazi kliničnega testiranja v Angliji in ZDA, blokira hormon vazopresin, ključen hormon za nastanek kontrakcij maternice. Verjame se, da povišana vsebnost tega hormona izzove bolečino, ki jo povzročajo menstrualni krči.


Menstrualni krči, znani kot dismenoreja, v reprodukcijski dobi prizadenejo več kot 50% vseh žensk. Nastanejo, ko se prične kontrakcija gladkega mišičevja maternice. Najpogostejši simptomi so bolečine v spodnjem delu abdomena, v križu, dismenoreja pa lahko izzove slabost, bruhanje, znojenje in vrtoglavico.

Zdravljenje dismenoreje vključuje uporabo analgetikov, anti-inflamatornih zdravil in kontracepcijskih tablet. Znanstveniki navajajo, da opisani načini zdravljenja samo znižujejo intenzivnost simptomov in ne delujejo na vzrok, ki izzove samo stanje. Uporabo teh zdravil bremenijo tudi nezaželeni stranski učinki.

»Upamo, da bo novo zdravilo učinkoviteje zdravilo milijone žensk širom po svetu,« pravijo predstavniki farmacevtske hiše Vantia Ltd. s sedežem v Angliji. »Dismenoreja ne samo, da znižuje kvaliteto življenja številnih žensk, temveč prinaša skrite social-ekonomske stroške, ki vključujejo enormne odsotnosti iz delovnega mesta in odsotnosti od pouka.«

Informacije o molekularnih karakteristikah zdravila z razvojnim imenom VA111913 so predstavili na letnem kongresu ameriškega združenja »American Chemical Society« v San Franciscu.

Preteklo leto je zdravilo »preživelo« prvo fazo kliničnih testiranj. Rezultati so pokazali, da je njegova uporaba varna za nadaljnje testiranje na ljudeh. Zdravilo je potrebno modificirati in spraviti v tablete, ker je trenutno na voljo samo v injekcijah.

Druga faza kliničnih testiranj se pri ženskah z dismenorejo izvaja v večjih angleških in ameriških mestih.

Rezultati kliničnega poskusa se pričakujejo tekom tega leta. V kolikor injicialni rezultati potrdijo predhodne raziskave in tretja faza pokaže pozitivne spremembe, naj bi FDA (Food and Drug  Administration) zdravilo za množično uporabo odobrila čez približno štiri leta.

Sorodni članki:

Dismenoreja

Hipermenoreja

Polimenoreja

Oligomenoreja

Amenoreja

Motnje menstruacije – alternativno zdravljenje

 

Komentarji
Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Zdrav, naraven spanec

13 junija, 2012 0