Monday, April 22, 2024

Znanstveniki iz Kraljeve bolnišnice v Melbournu in znanstveniki iz Univerze v Melbournu so na miših izvedli niz raziskav, ki so bile programirane na razvoj te bolezni.


Odkrili so, da lahko obsevanje uniči 99% celic, majhna skupina celic, ki je bila podobna matičnim celicam, pa zelo hitro okreva.

Znanstveniki verjamejo, da je ta skupina celic odgovorna za ponovni izbruh bolezni takoj po terapiji. S tem spoznanjem upajo, da bi se z uničenjem teh celic lahko skrajšal čas zdravljenja, ki traja od dve do tri leta. Uničenje celic pa bi prav gotovo znižal recidive te bolezni.

Dr. Matthew McCormack, ki je skupaj z dr. Davidom Curtisom izvedel to raziskavo pravi: »Vzroki nastanka levkemije še vedno niso povsem pojasnjeni. Naše odkritje, da so celice, ki ležijo v srži bolezni podobne normalnim matičnim celicam, pojasnjuje, zakaj lahko preživijo tako dolgo in zakaj so tako odporne na zdravljenje.«

Predvideva se, da za akutno limfno levkemijo, do petnajstega leta starosti zboli en na petindvajset tisoč otrok, bolezen pa se najpogosteje pojavi med drugim in šestim letom starosti. V zadnjih letih se srečujemo z rastjo števila novih obolelih.

 

Sorodni članki: 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Zgodnja terapija za tinitus

13 junija, 2012 0