Thursday, June 20, 2024

Večina novorojenčkov takoj po rojstvu spontano ali pa ob blagem drgnjenju po dlaneh in podplatih glasno zajoka. Babica ali porodničar takoj po rojstvu položita novorojenčka na materin trebuh, s čimer poleg ugodnega psihološkega učinka dosežemo tudi, da novorojenček od matere dobi zaščitno kožno baterijsko floro.


V starosti ene in petih minut babica ali zdravnik za hitro oceno novorojenčkovega stanja ocenita njegove vitalne znake in odzivnost. Zbir petih kazalcev (bitje srca, dihanje, barva kože, mišični tonus in odzivnost) da najvišjo možno oceno 10 in jo imenujemo ocena po Apgarjevi. Ocena po Apgarjevi ni šolska ocena in nima nobene napovedne vrednosti za prihodnost, ampak samo služi medicinskemu osebju kot orientacija, kdaj novorojenček potrebuje dodatne ukrepe kot na primer dodatek kisika ali predihovanje preko maske. Nižja ocena po Apgarjevi je najpogosteje posledica protibolečinskih zdravil med porodom, ki zaradi prehoda preko posteljice uspavajo tudi novorojenčka in tako zmotijo normalno prilagajanje po rojstvu. Prav tako imajo nižjo oceno tudi vsi prezgodaj rojeni otroci, čeprav ne potrebujejo nobenih dodatnih ukrepov po rojstvu. V izjemno redkih primerih novorojenček potrebuje po rojstvu pravo oživljanje. Rojstvo v porodnišnici ima prednost prav v tem, da je v redkih primerih, ko se nosečnost in porod tako zapleteta, da so potrebni dodatni ukrepi, takoj na razpolago tako izkušeno osebje kot ustrezna oprema.

Medtem ko osebje oskrbuje mamo po porodu, babica novorojenčka odnese na ogrevano previjalno mizico, kjer oskrbi popkovino, ga stehta, izmeri njegovo dolžino in obseg glavice. Za zaščito oči pred morebitno gonokokno okužbo, novorojenčki po rojstvu dobijo kapljice srebrovega nitrata. Čeprav le-te delujejo protivnetno, lahko kemično nadražijo novorojenčkovo očesno veznico, tako da v prvih 24 urah pogosto povzročijo nastanek vodenega ali vodeno-gnojnega izcedka iz oči. Tak izcedek ne potrebuje zdravljenja. Vsi novorojenčki takoj po rojstvu prejmejo tudi preventivno odmerek K vitamina v obliki injekcije v zadenjsko ali stegensko mišico. Možen način dajanja K vitamina je tudi z zaužitjem, vendar je pri taki obliki uporabe zaščita manj učinkovita. K vitamin pomaga pri normalnem strjevanju krvi in preprečuje pojav hemoraške bolezni novorojenčka s krvavitvami v katerikoli organ.

Takoj po začetni oskrbi gre novorojenček nazaj k mami in začnejo se prvi poskusi dojenja. Tudi če novorojenčka samo položimo na materin trebuh, se bo le-ta sam postopoma prerinil do materine dojke in poskusil sesati. Niso pa vsi novorojenčki enako živahni sesalci. Nekateri na začetku potrebujejo nekaj spodbude. V prvih 48 urah mleko šele začenja nastajati. Prvo mleko, ki ga je količinsko manj, je lahko videti vodeno ali pa močno rumene barve, vedno pa je (ne glede na barvo) bogato s protitelesi, ki novorojenčka ščitijo pred okužbami. Ob prvih poskusih podoja je dovolj, da novorojenček le nekajkrat dobro in pravilno povleče. To je stimulacija, s katero bo v naslednjih dneh nastalo dovolj mleka. Novorojenčki, ki med nosečnostjo primerno rastejo, imajo dovolj zalog, da lahko brez težav preživijo prvih 48 ur tudi z manjšimi količinami mleka. Prve ure po rojstvu se pri novorojenčkih zaradi poroda pogosto pojavja slabost, zaradi katere neredko bljuvajo plodovnico. V teh primerih novorojenček dojenje pogosto odklanja, kar pa ni nič hudega. Slabost bo postopoma minila in dojenje bo steklo tako kot pri novorojenčkih, ki jih ta nadloga ne doleti. Izjeme pa so novorojenčki, ki so zaradi slabšega delovanja posteljice svoje zaloge porabili že med nosečnostjo in je njihova porodna teža nižja. Ti novorojenčki za vzdrževanje normalne koncentracije krvnega sladkorja, ki je nujna za normalno delovanje centralnega živčevja, potrebujejo tudi v prvih dneh poleg materinega še dodatek prilagojenega mleka, v redkih primerih pa tudi nadomeščanje glukoze v obliki infuzije.

Nekateri novorojenčki so v prvih 24 urah precej budni, medtem ko drugi prve ure po rojstvu v glavnem prespijo. Oboje je normalen odziv novorojenčka takoj po rojstvu. V prvih 24 urah bo novorojenčka pregledal tudi zdravnik-pediater. Pri večini novorojenčkov je pregled brez posebnosti in nadaljnje zdravniške kontrole do odpusta niso več potrebne. Če pa bo vaš novorojenček potreboval dodatno opazovanje, preiskave ali kontrole, vam bo zdravnik vse potrebno razložil.

Naj bo prvi dan prav poseben dan. Uživajte sobivanje z novorojenčkom in se ne obremenjujte z zapiski iz učnih ur materinstva; narava je poskrbela, da se te razvijejo same. Če vas karkoli skrbi, vprašajte medinsko osebje, ki vam je vedno na voljo za odgovore in pomoč.

Za Bambino.si pišeta:

Dr. Irena Štucin Gantar, dr. med. in
Helena Mole, dr. med.

Kategorija:   Dojenček in nega, Novice
Naslednji prispevek

Teden zdravja v lekarnah v znamenju gripe

13 junija, 2012 0