Friday, July 19, 2024

Nekateri spolno aktivni mladostniki povezujejo uporabo kondoma s pomanjkanjem partnerjevega zaupanja, drugi pa ga nosijo vedno s seboj, saj nikoli ne izključujejo možnosti spolnega odnosa. To velja bolj za moške kot za ženske. Z raziskavo o spolnosti med mladimi, ki so jo naredili v Londonu, so ugotovili, da je raba kondoma odvisna tudi od videza nasprotne osebe.


V študiji, ki je trajala od leta 1990 do 2004, je sodelovalo 250 mlajših od 25 let. Vzorec je vključeval Britance, Avstralce, Mehičane in Južnoafričane. Strokovnjake londonske medicinske šole so presenetile podobne ugotovitve glede dejavnikov, ki vplivajo na spolno vedenje v različnih državah.

Kar so raziskovalci ugotovili, bo pomagalo pri razumevanju mladih in njihovih pogosto neodgovornih odločitev v spolnem življenju. Ženske so bile v primerjavi z moškimi zatirane. Spolna svoboda, sicer izum 60. let prejšnjega stoletja, je bila skozi zgodovino ženskam skoraj povsod omejena. Kazni za spolno osvobojene ženske je bilo veliko, od verbalnega nasilja pa vse do t. i. umorov iz časti. Ti so bili znani predvsem v starodavnih družbah, največkrat, ko je ženska prešuštvovala, danes pa so na srečo prej izjema kot pravilo.

Vir: RTVSLO

Kategorija:   Moško zdravje, Novice
Naslednji prispevek

Namesto diete pijte vino

13 junija, 2012 0