Monday, June 17, 2024

„Pravzaprav sem zelo pozno spoznal, kar drugi poskušajo povedati že dalj časa: nesteroidni analgetiki iz skupine NSAID – njihova uporaba je zelo razširjene in se lahko kupijo brez recepta – preprečuje rupture folikla jajčeca, ter tako preprečuje oploditev jajčne celice,“ je dejal dr. Sami Salman iz univerze v Bagdadu.


„Proces je reverzibilen. Zdravniki bi morali pacientke, ki redno jemljejo NSAID opozoriti, da zdravila lahko vplivajo na njihovo plodnost,“ na kongresu Evropskega združenja za boj proti revmatizmu predstavlja rezultate svoje raziskave.

S svojimi kolegi so raziskali 39 žensk v reproduktivnem obdobju, ki so bile zaradi bolečin v križu zdravljene na revmatološki kliniki v Bagdadu.

Po naključnem izboru so bile ženske razporejene v štiri terapevtske skupine zdravljene s: 100 mg/dan diklofenak, 2×500 mg naproksen/dan, 90 mg etorikoksiba/dan in placebom. Pred začetkom zdravljenja so vsako žensko izpostavili ultrazvočnemu pregledu rodil, izmerili so glavni folikel, velikost jajčnikov in debelino endometrija.

Že predhodne raziskave so potrdile, da NSAID znižujejo vsebnost progesterona, hormona, ki igra ključno vlogo pri ovulaciji in implantaciji oplojenega jajčeca. Z zdravljenjem so pričeli deseti dan cikla. Na ta način so zagotovili začetno rast folikla, mehurčka v katerem dozorevajo jajčne celice.

Po desetih dneh neprekinjene terapije s protivnetnimi zdravili so pri pacientkah ponovno izvedli ultrazvočni pregled. Pri 75% pacientkah, ki so jemale diklofenak do razpoka folikla ni prišlo, prav tako je ruptura dominantnega folikla izostala pri 25% pacientkah, ki so jemale naproksen in 33% pacientk iz skupine ‘etorikoksib’, ter 0% pri skupini ‘placebo’ pacientk.

„Vse pacientke iz kontrolne placebo skupine so imele ovulacijo, pri pacientkah zdravljenih z NSAID pa je bila ovulacija zelo ovirana,“ je dejal dr. Salman.

„Pri pacientkah, ki so jemale dikloflenak je ovulacija izostala v zaskrbljujočih 93%, pri naproksenu 75%.“ je dodal. Po desetih dneh neprekinjene terapije NSAIDs, so izmerili še statistično pomemben padec progesterona. NSAID prizadenejo delovanje dominantnega folikla, zato so bili nerazpočeni folikli pogostejši v skupini, ki je jemala diklofenak, vendar je bilo število funkcionalnih cist podobno pri vseh v raziskavo vključenih zdravilih.

„Pri okoli tretjini pacientk nastanejo funkcionalne ciste, vendar izostane razpok ovoja dominantnega folikla,“ je pojasnil dr. Salman. Raziskovalci so uspeli prepričati okoli polovico pacientk, da se naslednji mesec vrnejo na oceno ovulacije.

Po prekinitvi medikamentne terapije se je ovulacija ponovno vzpostavila. Anovilacijski učinek NSAID je torej reverzibilen.

Kljub temu pa rezultati raziskave opozarjajo na nevaren učinek NSAID na plodnost.

Naslednji prispevek

Dobri rezultati minimalne stimulacije pri IVF postopku

7 septembra, 2015 0