Wednesday, April 17, 2024

Srednja leta pa delimo na tri glavna obdobja:


  • Menopavza: z njo označujemo enoletno obdobje po zadnji menstrualni krvavitvi, ali v primeru določenih bolezni, ko je zaradi zdravljenja potrebna odstranitev obeh jajčnikov, ali pa so le-ti trajno poškodovani. Vstop v menopavzo (izvzete so posledice operativnih ali drugih medicinskih posegov) imenujemo naravna menopavza. Večina žensk se z menopavzo sreča med 45 in 55 letom, povprečna starost v razvitem svetu pa je 51 let.
  • Perimenopavza ali predmenopavza: je prehodno obdobje tik pred naravno menopavzo. Perimenopavzno obdobje lahko traja tudi do šest let.
  • Postmenopavza: je celotno obdobje po menopavzi.

Telesni znaki menopavze, imenovani tudi perimenopavzalne spremembe, se običajno pričnejo v zgodnjih štiridesetih letih, pri nekaterih celo kakšno leto prej. Mnoge ženske v teh letih sprememb sploh ne zazna. Pojavijo se lahko neredne menstrualne krvavitve, ki so od rednih lahko obilnejše ali skromnejše, daljše ali krajše. Ob vstopu v menopavzo pa krvavitve prenehajo. V tem obdobju se pri nekaterih ženskah pojavijo valunge, nespečnost, napetost in suha vagina.

Številne spremembe pa ne povzroča samo menopavza, ampak so posledice kombinacije menopavze in staranja, medtem ko nekatere nastanejo zaradi staranja samega.

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Erekcijski obročki

27 septembra, 2012 0