Wednesday, June 19, 2024

Znanstveniki se opirajo na eksperimentalne laboratorijske modele s kulturami človeškega tkiva, pri čemer so potrdili, da nove spojine učinkoviteje znižujejo vnetja in preprečujejo razvoj novih nevronov in krvnih žil, ki podpirajo rast nenormalnega tkiva pri endometriozi.


Novi spojini sta OBHS (oxabicycoheptene sulfonat) in CLI (chloroindazole). OBHS kaže interakcijo z estrogenskim receptorjem ER-alfa, CLI pa je usmerjen v ER-beta receptorje estrogena.

Kljub temu, da je raziskava usmerjena zgolj v zdravljenje endometrioze in človeške celice endometrija, znanstveniki pravijo, da bi z omenjenima zdraviloma lahko zdravili številne bolezni, ki jih povzročata estrogen in vnetja. Multipla skleroza, vnetni karcinom dojke, fibroza jeter, ter kardiovaskularne in presnovne motnje povezane z debelostjo in ostalimi potencialnimi področji.

»Običajno zdravljenje endometrioze je usmerjeno na inhibicijo izločanja estrogena, saj je endometrioza estrogen-odvisna bolezen,« je dejala dr. sc. Benita Katzenellenbogen, profesorica molekularne biologije in ingrativne fiziologije na University of Illinois. »Mislili smo, da je boljši pristop interferiranje obeh glavnih aspektov endometrioze, ki vključujeta estrogenski receptor: spodbujanje rasti in vnetni aspekt.«

Laboratorijski rezultati so pokazali, da oba zdravila uspešno zmanjšujeta količino endometričnega tkiva, kot tudi vnetne procese.

Pred nami so še večletne raziskave, zato je prezgodaj govoriti o potencialnih kliničnih implikacijah, pravijo avtorji. S spremembo usmerjenosti v delovanje zdravila neposredno na receptorje estrogena je cilj usmerjen neposredno v zniževanje bolečih negativnih stranskih učinkov bolezni.

Naslednji prispevek

Pesticidi zmanjšujejo število spermijev

2 aprila, 2015 0