Thursday, July 18, 2024

Leta 2012 je potekala javna razprava na temo obrezovanja dečkov. Takrat sta Komisija Republike Slovenije za medicinsko etiko in Varuh človekovih pravic prišla do zaključka, da gre pri tem postopku, zaradi posega v otroško telo, za kaznivo dejanje.


Otrok je upravičen do enakih stvari, kot jih imamo odrasli poudarja Varuh človekovih pravic. Za nekatere otrokove pravice skrbijo njegovi starši. Pravico do telesne integritete, kot nam jo daje Ustava Republike Slovenije in Zakon o pacientovih pravicah, bi morali priznati tudi otrokom. Varuh človekovih pravic zagovarja, da obrezovanje dečkov posega v te pravice in ne dovoli, da bi starši uresničevali svoje pravice na telesu otroka.

Sam poseg se izvaja v splošni anesteziji, ki predstavlja pomemben poseg v človeško telo. Lahko se zgodi, da se človek iz nje nikoli ne zbudi.

Pri nas so v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana izvajali obrezovanje iz verskih razlogov do leta 2010/2011.

V islamski skupnosti predstavlja obrezovanje dečka po rojstvu del tisočletne tradicije. Zato Islamska skupnost v Sloveniji opozarja na problematiko obrezovanja iz verskih razlogov v Sloveniji. Z strani muslimanskega prebivalstva je bila podana zahteva, da se dovoli obrezovanje muslimanskih dečkov, brez da bi to predstavljalo kaznivo dejanje in za primerno ceno storitve.

Problem nastane, ko starši otroka odpeljejo v tujino da ga obrežejo (po naših podatkih v Bosno in Hercegovino, Kosovo in Makedonijo) a pride do komplikacij. Le te rešujejo nato v naših bolnišnicah.

V Slovenskih bolnišnicah je obrezovanje zgolj iz verskega razloga prepovedano. Možno je le obrezovanje iz higienskih razlogov, ki jih mora zahtevati zdravnik.

Prirejeno po: Nova 24TV

Naslednji prispevek

Dojenčica umrla, ko se je okužila s herpesom

5 novembra, 2018 0