Monday, June 17, 2024

Najboljši prehranjevalni način bolnega otroka so vsekakor manjši in bolj pogosti obroki, ki vsebujejo lažje prebavljivo prehrano. Z večjimi obroki jih vsekakor ne smemo siliti. Katera hrana pa je primerna za ohranjanje kalorične vrednosti organizma vašega bolnega otroka:


Kurja juha

Kokošja juha je dokazano uspešno zdravilo za lajšanje simptomov prehlada in vnetega grla. Ima protivnetne lastnosti in zmanjšuje izločanje sekreta iz sluznic. Učinkujejo tudi juhe ‘iz vrečke’. V kolikor imajo otroci nekaj več apetita, dodajte jušne kroglice ali rezance.

Paradižnikova juha z mlekom

Požiranje paradižnikove juhe je kljub vnetemu grlu dokaj enostavno. Otroci ponavadi ne marajo kislega okusa, ki je značilen tudi za paradižnikovo juho, zato k juhi prilijemo nekaj mleka, ki kisel okus izniči. Paradižnikovo juho preprosto, namesto z vodo, razredčite z mlekom. Mleko bo poskrbelo za okusno in kremasto teksturo.

Topel jabolčni kompot

Skodelica toplega, seveda doma narejenega jabolčnega kompota, bo pomirila razdraženo grlo in organizem oskrbela s potrebnimi živili. V vodo narežite olupljena jabolka, ter dodajte nekaj cimeta ali kalčkov. Kuhajte toliko časa, da se jabolka omehčajo. Kompot lahko premešate s paličnim mešalnikom.

Topla limonada

Iztisnite limone, dodajte toplo vodo (okoli 50°C) in sladkor. Limonada vlaži in osveži telo, ter pomirja boleče grlo. Je bogat vir vitamina C, ki pomaga pri regeneraciji prizadetih celic.

Kategorija:   Novice, Prehrana
Naslednji prispevek

Kirurško pogojena menopavza in spomin

31 januarja, 2014 0