Wednesday, May 29, 2024
18 februarja, 2020

OČETJE PRI PORODU: DA ALI NE?

By 0 1082 Views

Mnenja so različna. Nekateri bodoči očetje bi naredili vse, da pri porodu ne bi bili prisotni. Spet drugi menijo, da je prisotnost obvezna. Tudi mnenja žensk so deljena. Kaj storiti?


(Ne)prisotnost ob rojstvu novorojenčka za očeta še vedno ostaja dilema. Zaustavlja jih predvsem strah pred izkušnjo, ki ji bodo priča. Prenekatere ženske to ne morejo razumeti, moški pa dogajanja v svojih glavah ne znajo točno pojasniti.

Deljena mnenja imajo tudi ženske, a zanje to ni nikakršna dilema. Ločujejo se na tiste, ki moškega ne želijo ob sebi in na tiste, ki si ob porodu želijo partnerjeve prisotnosti. Nenazadnje vedo, kaj si želijo, ne glede na to, v katero smer se nagibajo.

Nekateri moški pravijo, da ne želijo biti prisotni, ne zaradi sebe, marveč zaradi partnerke. Menijo, da ji bodo s svojo prisotnostjo predstavljali samo breme in nobene opore, saj tudi sami ne vedo, kaj in kako, če sploh kaj, morajo narediti, da ji porod olajšajo. Vedo, da bolečin ne morejo preprečiti, prav tako pa lahko s svojim stokanjem (ali celo zgražanjem) ves postopek še bolj zapletejo. Prav tako trdijo, da se njihova partnerka v tem času v celoti posveča porodu in ne njim.

Tisti, ki prisotnost ob porodu zagovarjajo, so prepričani, da so vsi zgoraj našteti razlogi v resnici izgovori za izogibanje. Takšno vedenje imajo za neodgovorno in pravijo, da mora moški kot zaščitnik ženski nuditi oporo in varnost.

Kategorija:   Porod
Naslednji prispevek

Kaj naj vsebuje torba za v porodnišnico?

14 aprila, 2020 0