Saturday, April 13, 2024

Pozornost

Moški zaenkrat še ne moremo biti noseči, lahko pa v nosečnosti sodelujemo kot aktivni opazovalci. Nosečnici dajte vedeti, da vas privlači pogled na njen trebušček. Občutite otrokovo brcanje. Poskrbite za glasbo ali branje pravljic. Spremljajte razvoj ploda, sodelujte pri nosečniških pregledih.


Bodite na voljo

Spremljajte partnerko na nosečniške preglede. Ob prenatalnih pregledih sprašujte kar vas zanima. Tako boste pokazali nekaj zainteresiranosti. Ne zamudite priložnosti, ki vam jo omogoča ultrazvočni pregled ali CTG merjenje. V kolikor je vaša partnerka napotena na amniocentezo ali kakšno drugo tehniko za odkrivanje genetskih malformacij, poskrbite, da boste zraven. Nikakor ne smete izpustiti šolo za starše. Prisotnost pri porodu je za marsikaterega moškega neprijetna, vendar za voljo partnerke potrpite tudi to. Verjemite, da v porodni sobi niste vi tisti, ki trpi.

Bolj zdravo življenje

Mnoge ženske morajo v nosečnosti spremeniti svoje prehranjevalne navade, se odreči alkoholu in cigaretam. Ne obrnite hrbta in tudi vi osvojite bolj zdrave prehranjevalne in življenjske navade. Iz jedilnika izločite surovo mesno prehrano, jejte več sadja in zelenjave. Alkohol pustite v hladilniku, prav tako stanovanja ne onesnažujte s cigaretnim dimom. Čeprav vas sprehodi v naravo utrujajo, potrpite in nenazadnje v dvoje je kljub vsemu lepše. Če lahko, dodatne službene obveznosti in druženje s prijatelji, zamenjajte z več časa s svojo partnerko.

Sprijaznite se z njenimi telesnimi spremembami

Vsak mesec nosečnosti fotografirajte njeno telo. Razumeti telesne spremembe, pomeni razumeti težave, ki prihajajo skupaj z njimi. Fizične spremembe so vidne, hormonske pač ne, se pa prav zagotovo občutijo ob spremenjenem obnašanju nosečnice. Podpirajte jo tudi, ko se zaradi vseh sprememb počuti manj privlačno. Tudi če je v tem kaj resnice, jo obdržite zase. Nosečnost bo prav zagotovo vplivala tudi na spolno življenje, ki se zna znajti v drugem ali celo tretjem planu. Ko pa se enkrat omenjenim hormonskim spremembam, bolečinam v križu, jutranjim slabostim, skupaj z razumevanjem vseh sprememb v življenju para, ki pričakuje otroka, ‘uprete’ ali celo živite z njimi, lahko seks osvobodi; oba!

Bodite priročni

Vaša partnerka bo v nosečnosti skoraj zagotovo postala bolj zahtevna, nekateri boste dejali, tečna. Sprijaznite se in si ne jemljite k srcu, hormoni pač. Lahko opravite kakšno malenkost na katero prej še pomislili niste. Odpravite se v trgovino, kupite kakšno rožico ali lončnico.

Zapomnite si pot v porodnišnico

Logično in jasno. Ko odteče voda, je potrebno v porodnišnico. Nič ni narobe, če pot poznate že kakšen mesec ali dva pred predvidenim datumom poroda. Kljub vsemu pa se še enkrat prepričajte da najkrajšo pot dobro poznate.

Partner pri porodu

Že v šoli za starše vas bodo na sodelovanje pri porodu dobro pripravili, vendar se praksa od teorije kar precej razlikuje. Ob porodu boste partnerko spoznali v luči kot nikoli prej. Vzpodbujajte jo, lahko boste deležni kakšne kletvice, lahko vas postavi v neprijeten položaj. Ne zamerite in z vzpodbujanjem nadaljujte. Ne bodite sramežljivi, masirajte hrbet, vlažite usta, sodelujte s porodno ekipo… Za vrhunec pa prerežite popkovino. Mogoče se sliši neumno, vendar je novo pečenim mamicam všeč.

Odločitve sprejmita skupaj

Preden otrok zapusti porodnišnico imate nakupljeno vso garderobo in pripomočke, ki jih potrebujete za nego in prevoz otroka. Mamici pomagajte pri dojenju in jo pri tem vzpodbujate. Če se dojenju odpovesta pripravite stekleničko z nadomestnim mlekom, ponudite se za podiranje kupčka. Prav v prvih tednih po porodu lahko najbolj pomagate. Pomoč vas bo še bolj združila in povezala celotno družinico.

Pripravite se na novo življenje

Najprej zagotovo poskrbite za očetovski dopust. Spremembe so velike in če se zdi še tako neumestno, marsikdo obupa. Ne bodite eni izmed teh strahopetcev. Ne pozabite na majhne pozornosti: kupite kakšno darilce.

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti