Sunday, April 21, 2024


 

Upam si trditi, da so v današnjih dneh skoraj vsi očetje, ki pričakujejo otroka seznanjeni z dejstvom, da je dojenje najboljši način prehrane vsakega dojenčka. Materino mleko vsebuje popolno mešanico hranljivih sestavin, otroci pa med dojenjem uživajo. Dojenje zmanjšuje tveganje za alergije in pomaga pri razvoju otrokove inteligence.

Materino mleko je brezplačno, ne zahteva predhodne priprave, dojenje pa je tudi najlažji in najboljši način vseživljenjske povezave med materjo in otrokom. Dojeni v primerjavi z nedojenimi tudi lepše dišijo.

Počutim se zapostavljeno. Občutek imam, da žena cel dan doji. Ali je to normalno?

Po rojstvu otroka se večino očetov počuti drugače. Ne, da očetje nebi odobravali dojenja, vendar samo dojenje povzroča občutek zapostavljenosti. Dojenje je nadaljevanje vzpostavljanje odnosa med novorojenčkom in materjo z razliko od čustev in povezanosti v času nosečnosti.

Kar je skupno očetom in dojenim dojenčkom je, da se včasih ali vedno počutijo tako:

• Skrbi jih, da bodo težje vzpostavili odnos in vezo z dojenčkom
• Občutek neenakosti in občutek da bo vsak trud okoli otroka vreden manj od ženinega
• Občutek nemoči, ker se je otrok postavil med vas in vašo ženo
• Verjamejo, da zna dojilja bolje poskrbeti za otroka in jo avtomatično prikaže kot boljšega starša

Sem pri dojenju lahko v pomoč?

Ne samo da ste pri dojenju lahko v pomoč, lepo bi bilo če bi pri dojenju tudi sodelovali. Ne odnehajte in ne skrivajte se samo zato, ker je mama izvor hrane za vajinega dojenčka. Čim pristnejši bo odnos med partnerjema, dlje bo mati dojila in se počutila samozavestnejše zaradi dejstva, da še doji.

Kako pomagamo pri dojenju?

Podpirajte dojenje in skrbite za ženino dobro počutje. Dojenje kljub vsem prednostim ni lahko delo, zato prevzemite nekatera hišna opravila, ter pomagajte kadar lahko. Dokler žena doji ji prinesite blazino in kozarec vode, ali pa se ponudite da prevzamete otroka pri podiranju »kopičke«.

Ukvarjajte se z otrokom. Razvajanje, kopanje in branje so odlične aktivnosti za razvoj vašega odnosa z otrokom. Z omenjenimi načini, ki so zelo podobni dojenju, se boste fizično vezali na svojega otroka.

Preživite čim več časa s svojim otrokom. Položite ga v voziček ali kengurujček in se skupaj odpravita na sprehod, ali pa se enostavno zaigrajta v sobi. Na ta način boste dobili priložnost, da sami nekaj časa preživite skupaj z otrokom. Z otrokom preživite čim več časa, kar vas bo prepričalo v vaše sposobnosti in dejstvom, da ste dober oče.

Otroka z maminim mlekom hranite po steklenički. V kolikor si vaša žena črpa mleko, lahko z njim hranite otroka po steklenički. S tem prevzamete dojenčkovo hranjenje ponoči, ter omogočite mami nekoliko počitka. Zelo vam bo hvaležna. Preverite!

 

Kategorija:   Dojenje, Novice
Naslednji prispevek

Skupinska terapija v pomoč pacientkam z rakom

13 junija, 2012 0