Tuesday, May 21, 2024

Visoka vsebnost moških spolnih hormonov povečuje spolno slo, kar privede do bolj tveganega obnašanja in povečuje potrebo po socialni dominaciji. Omenjeni faktorji pomagajo pri osvajanju partnerke, nikakor pa niso idealni pri vzgajanju otrok, ki zahteva sodelovanje obeh staršev.


»Naša raziskava dokazuje, da so moški biološko programirani za pomoč pri vzgoji otrok,« pravi Christopher Kuzawa iz University of Northwestern, ki je vodil raziskavo objavljeno v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences.

Predhodne raziskave so že pokazale na višjo vsebnost testosterona pri samskih moških brez otrok.

V raziskavi je sodelovalo 600 filipinskih moških, njihovo obnašanje pa so spremljali pet let. Ob samem začetku raziskave se še nihče od njih ni srečal z očetovstvom.

Raziskava je zabeležila očiten padec testosterona  v trenutku ko so postali očetje.

»Moški z višjo vsebnostjo testosterona imajo večjo verjetnost postati očetje, ko pa to enkrat postanejo se srečajo z očitnim padcem moških spolnih hormonov.« je dejal Lee Getler, ki je prav tako delal v raziskovalnem timu.

Načelno se vsebnost testosterona pri moških ne spreminja. Pada proporcionalno s staranjem, ali pri nekaterih boleznih in določenemu zdravljenju.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Popravilo zob brez bolečin

13 junija, 2012 0