Saturday, June 15, 2024

Ljubljana Ekonomsko socialni svet bo obravnaval novelo zakona o delovnih razmerjih, ki so jo socialni partnerji uskladili minuli teden.


Doreči morajo le še nekaj vprašanj povezanih z minulim delom in predlagano zaščito odpuščenih delavcev starih nad 50 let.

Če bodo člani sveta novelo potrdili, bo po dobrem letu dni usklajevanja romala v obravnavo na vlado, nato pa še v državni zbor.

Člani ESS bodo obravnavali tudi predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Novela bo, če bo zaživela v predlagani obliki, uvedla odbitke tudi za ženske, ki se bodo upokojile pred polno starostjo, medtem ko za moške to velja že zdaj.

Po obstoječi ureditvi so odbitki za ženske, ki se upokojijo pred polno starostjo, predvideni šele po letu 2023, po novem pa bi veljali že prihodnje leto. Odbitek naj bi znašal 0,3 odstotka za vsak mesec manjkajoče starosti do polne starosti.

Povečanje kvote za tudje delavce?

Na mizi ESS bosta še predlog za povečanje kvote delovnih dovoljenj za leto 2007 in nacionalno poročilo o praktičnem izvajanju direktive EU o določenih vidikih organizacije delovnega časa, so sporočili iz sveta.

Vir: 24ur 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Z izvornimi celicami nad slepoto

13 junija, 2012 0