Thursday, April 25, 2024

Kolike pri dojenčkih so kompleks pogoste nenadne pojave bolečin in močnega neutolažljivega joka drugače zdravega otroka. Pojavijo se pri okoli 25% dojenčkov, najpogosteje v popoldanskem in večernem terminu, vsakodnevno, nekje med tretjim tednom in tretjim mesecem otrokovega življenja. Predvideva se, da dojenčki s koliki, jokajo približno tri ure na dan več kot njihovi vrstniki, ki jih kolike niso prizadele. Pretiran jok pa lahko povzroči aerofagijo, ki privede do napihnjenosti in razširitve abdomena.


V raziskavi je sodelovalo 12 dojenčkov s in 12 dojenčkov brez kolik. Vzorci stolice so bili testirani na več kot 1.000 znanih črevesnih bakterijah.

Znanstveniki so odkrili razlike med dvema vrstama bakterij, proteobakterije in probiotiki, ki vključujejo bifidobakterije in laktobacile.

Že v prvih dveh tednih so zaznali specifične razlike med dvema vrstama bakterij. Pri dojenčkih s koliki je bilo število proteobakterij skoraj podvojeno, še posebej vrsta, ki je poznana po proizvodnji plinov. Dojenčki, ki jih kolike niso prizadele, pa so imeli višje število bifidobakterij in laktobacilov, še posebej iz vrst, ki imajo protivnetni učinek.

Črevesje s koliki prizadeti dojenčkov je imelo nižje število bakterij, ki proizvajajo butirat, pri odraslih znano uspešno protibolečinsko sredstvo.

Neznanka ostaja zgolj dejstvo, zakaj dojenčki ponoči jokajo. Predpostavlja se, da so dojenčki z nepravilnim ravnovesjem črevesne flore, bolj izpostavljeni bolečinam in vnetjem.

Kategorija:   Novice, Zdravje dojenčka
Naslednji prispevek

Energijske pijače povečale obisk na urgenci

17 januarja, 2013 0