Tuesday, May 21, 2024

Ekipa pod vodstvom dr. Paula Clarka na Oddelku za kemijo je uspela ustvariti proces, ki se je odvijal pred nastankom življenja.


V sodelovanju s kolegi univerze v Nottinghamu so ustvarili prve korake dokazovanja kako so nastali enostavni sladkorji, treoza in eritroza. Njihova raziskava je objavljena v reviji Organic & Biomolecular Chemistry.

Vse biološke molekule lahko obstajajo kot leva ali desna oblika.

Vsi sladkorji v biologiji se ustvarjajo iz desnih oblik molekul, vse aminokisline, ki tvorijo peptide in beljakovine pa so leve oblike.

Raziskovalci so odkrili, da se z uporabo enostavnih aminokislin kot katalizatorjev pri proizvodnji sladkorja, v glavnem ustvarijo desne oblike sladkorja.

To lahko pojasnjuje, kako so ogljikohidrati nastali in zakaj desna oblika dominira v naravi.

Dr. Clarke pravi: »Obstaja veliko fundamentalnih vprašanj o poreklu življenja in veliko ljudi misli, da gre pri tem za biološka vprašanja. Za evolucijo življenja je moral obstajati trenutek, ko je neživo postalo živo. Vse do te točke je pravzaprav kemija. Poskušamo razumeti kemijsko poreklo življenja. Zanimivo vprašanje je, od kje prihajajo ogljikohidrati, ki so glavni gradniki DNK in RNK. Dosežek je prvi korak, ki pojasnjuje, kako so nastali sladkorji, treoza in eritroza. Iz zelo enostavnega materiala smo ustvarili sladkorje, za katere večina znanstvenikov meni, da so obstajal v času ko se je na zemlji rojevalo prvo življenje.«

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Deklici uspešno presadili šest organov

13 junija, 2012 0