Tuesday, May 28, 2024

Če prezgodnji porod še ni napredoval v tej meri, bo zdravnik uporabil vsa sredstva, da boste nosečnost nadaljevali. S tem otroku omogočimo možnost popolnega razvoja. Pri nosečnicah že z vnaprej znanim visokim tveganjem prezgodnjega poroda, bodo raziskani vsi faktorji, ki lahko vplivajo na vaše splošno zdravstveno stanje.


Zdravnik prične s preučevanjem anamneze in fizikalnim pregledom. Pri ginekološkem pregledu bo zdravnik še posebno pozoren na to, ali se maternični vrat odpira ali tanjša. Po tem se lahko prične s testi, ki potrjujejo zdravstveno stanje otroka. Ultrazvočni pregled pokaže, če je posteljica na normalnem mestu, ali govorimo o placenti previji, ki se ponavadi najavi s predhodno krvavitvijo. Z ultrazvokom se dodatno pregleda, če obstajajo kakšne abnormalnosti otroka, njegova aktivnost in količina plodovne vode. Prav tako se preveri pretok krvi otroka skozi posteljico, ter se na ta način oceni ali posteljica normalno funkcionira. Ultrazvok, ki omogoča prikaz pretoka krvnega obtoka imenujemo Dopplerjev test.

Z ultrazvočnim pregledom zdravnik pridobi vse potrebne informacije, s katerimi določi biofizikalni profil. Biofizikalni profil se meri v točkah od 0 – 10. Večje število pomirja, nižje zaskrbljuje.

Z dodatnimi testi se preveri, ali v vagini obstajajo posebne vrste bakterij iz skupine Streptococcus skupine B (imenovane tudi beta-hemolitični straptokok). Ta vrsta streptokoks skupine B, ki živi v vagini 20% ženske populacije, ni soroden streptokoku, ki povzroča angino. Pri nosečnicah z streptokokom skupine B, obstaja večje tveganje za nastanek intrauterinih infekcij, v nevarnosti pa so tudi njihovi otroci. Prav zaradi tega, zdravniki ženskam s prezgodnjim porodom, predpišejo terapijo z antibiotiki.

Infekcije sečnih poti lahko povzročijo prezgodnji porod, zato se običajno analizira urin nosečnice. Za analizo se lahko vzame tudi tekočina iz vagine, s katero se preveri, ali ta vsebuje amnijsko tekočino. Včasih je težko potrditi, ali je tekočina plodovna voda, ali urin. Z enostavnim testom se potrdi, ali gre za amnijsko tekočino, ali ne. Če je izvid »nitrazin pozitiven« ali »pozitiven fenomen praproti«, pomeni da je plodovna voda odtekla. Veliko večje možnosti, za odložitev poroda so, če plodovna voda še ne odteče. Tako obstajajo večje možnosti zaustavitve poroda in manjše tveganje infekcij. Z analizo amnijske tekočine se predvidi zrelost otrokovih pljuč, ter potrdi obstoj infekcije plodovnih ovojev. Če plodovna voda še ni odtekla, vzorec amnijske tekočine dobimo z amniocentezo (punkcija plodovne vode).

Ženske, pri katerih zaprične prezgodnji porod, dobijo intravenozno tekočino in mirujejo v postelji. V določenih primerih te mere zadostujejo, pri zaustavitvi prezgodnjega poroda.

Če se kontrakcije maternice nadaljujejo, vi pa delujete zdravo in vaša nosečnost traja manj kot 35. tednov, bo zdravnik najverjetneje svetoval zdravilo, ki se imenuje tokolitik in pomaga pri zaustavitvi prezgodnjega poroda. Če se kontrakcije maternice ne dajo prekiniti, ali je v nevarnosti otrokovo življenje, zdravnik prične z načrtom poroda.

Če zdravnik potrdi pričetek preranega poroda, vendar porodnišnica v kateri ste nameščeni ne izvaja tokolize, priporoča premestitev v porodnišnico v kateri tokolizo izvajajo.