Wednesday, May 29, 2024

Direktor Centra za raziskave raka, dr. Ronald DePinho je sporočil, da se bo projekt razvijal v dveh paralelnih smereh.


»Prva smer zajema uporabo že obstoječega znanja, s katerim bi že v tem desetletju lahko ustvarili kratkoročne pozitivne rezultate. Druga smer je raziskovanje postopkov, ki bi vodili v popolno ozdravitev bolezni,« je dejal DePinho.

Njegov center program opisuje kot do sedaj še nedokumentiran poskus, da se znanstveni dosežki pretvorijo v klinično prakso in tako dramatično zmanjšajo število smrti, ki jih povzroča rak.

»Program riše naše prepričanje, da je uspešen boj proti raku bližji kot kdajkoli prej,« je dejal DePinho.

Strokovnjaki iz te elitne zdravstvene ustanove smatrajo, da se lahko smrtnost za rakom približa smrtnosti kot posledice pljučnice. DePinho verjame, da podatek še posebej velja za obolele, ki jih je prizadel pljučni rak, melanom, rak dojk in jajčnikov, prostate in nekatere vrste levkemije.

Omenjene vrste raka so na temelju preventive, zdravljenje in stopnje preživetja, izbrali zunanji strokovnjaki.

Pljučni rak je med malignimi obolenji vodilni povzročitelj smrti na svetu, najpogosteje zaradi tega, ker se ga pogosto odkrije šele ko že ta metastazira. Pljučni rak je še vedno zelo težko odkriti, zato je sodobna in zanesljiva diagnostična metoda še toliko bolj pomembna.

»Če se rak odkrije v prvi fazi je smrtnost 20%, v metastazirani obliki je preživetje zgolj 10%,« pravi DePinho, ki želi uskladiti znanje in izkušnje zdravljenja tisoč zdravnikov na več kot 100.000 pacientov na leto.

Štirideset let po tem, ko je tedanji ameriški predsednik Richard Nixon objavil prvi uradni boj proti raku, želi Anderson center s pomočjo najnovejše tehnologije in obilo izkušenj, proti raku odpreti novo fronto.

Zdravniki v današnjih časih lahko DNK tumorja ugotovijo samo v nekaj urah, raziskava pa stane nekaj sto dolarjev. Pred leti je bilo za takšno raziskavo potrebno nameniti nekaj deset tisoč dolarjev, za prvi določen genom rakave celice pa je bilo namenjenih nekaj milijard dolarjev.

S poznavanjem pacientovih genskih posebnosti, lahko zdravniki lažje določijo pozitivne vplive zdravila, s čimer se za terapijo z zelo dragimi biološkimi zdravili, prihrani veliko denarja.

Anderson center bo v projekt v naslednjih desetih letih vložil tri milijarde dolarjev. Vir financiranja bodo priskrbeli z donacijami, subvencijami in komercializacijo novih odkritij. Začetek projekta je najavljen za februar 2013. 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Ženski kondom

25 septembra, 2012 0