Saturday, February 24, 2024

Po 27 urah je okoli 30 zdravnikov v bolnišnici Sparsh v Bangaloru na jugu Indije uspešno končalo operacijo 2-letne indijske deklice Lakšmi Tatma, ki se je rodila z osmimi okončinami.


Med tvegano operacijo, za katero so sprva mislili, da bo trajala 40 ur, so ji odstranili \’parazitsko dvojčico\’, zaradi česar je mala Lakšmi imela dve dodatni roki in nogi ter nekatere dvojne organe. Zdravniki so deklici odstranili obe odvečni roki in nogi, poleg tega pa so ji poravnali še hrbtenico in medenico. Indijska deklica je izredno redek medicinski primer, saj se zarodka v maternici nista ločila in pravilno razvijala.

"Preživela je operacijo, zdaj je varna in njeno stanje je dobro," je po operaciji povedal eden od zdravnikov, ki so deklico operirali. Kot je še povedal, bo deklica pod strogim nadzorom zdravnikov še naslednja dva do tri dni, v bolnišnici pa bo ostala, dokler njeno stanje ne bo popolnoma stabilno.

Čeprav je bila operacija tvegana, zdravniki pravijo, da je bilo vredno truda, saj sicer deklica najverjetneje ne bi dočakala odraslosti. Prav tako bo zdaj po zaslugi operacije končno lahko shodila. “Rekli so nam, da bo po operaciji lahko živela normalno življenje. Zdaj samo še molimo zanjo,” je dejala Lakšmina mama.

Starši deklice izhajajo iz revne delavske družine, a kljub pomanjkanju denarja niso sprejeli ponudb številnih cirkusov, ki so hoteli Lakšmi odkupiti.

Vir: 24ur 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Volčje jabolko ni samo za okras

13 junija, 2012 0