Saturday, June 15, 2024

Kljub razočaranju, frustracijam in neuspehom pa je to obdobje novih izzivov, odgovornosti in pustolovščin. Ljudje pridejo in gredo, ljubimci pridejo in gredo. Obdobje študija je pač obdobje ko izgubite nekaj prijateljic in prijateljev, po drugi strani pa spoznate veliko novih. Novi prijatelji novi odnosi. Obdobje najstništva je čas za eksperimente in hoje po poti do obdobja zrelosti in odraslosti. Pri dvajsetih pa postane slika nekoliko bolj jasna, ob izpolnitvi dela ciljev in pričakovanj postanete bolj samozavestni in sposobnejši sprejeti svojo vlogo v družbi.


Življenje pri dvajsetih pa se v današnjem času precej razlikuje od časov izpred desetih let. Življenjski prostor je postal precej bolj neprijazen. Kar naenkrat so cilji nedosegljivi, ovire se zdijo nepremagljive. Prehod v odraslo obdobje je precej bolj krut in neprijazen. Življenjske izkušnje so domena vsakega posameznika, vsake posameznice, izkušenj pa se iz učbenikov ne da naučiti.

Skrb

Zaskrbljenost ni samo domena dvajsetletnic ampak velike večine odraslih. Skrbi nas iskanje zaposlitve, izguba službe, plačilo položnic, najemnine, stanovanjski problemi… Dlje kot vas bodo vsakodnevne skrbi obremenjevale bolj se vas bo podzavest usmerjala v ignoranco nastalih težav, ter vas spodbujala h kreativnosti in produktivnosti. Naj vas ne prevzameta melanholija in apatija. Ne cepetajte na mestu, storite korak naprej.

Ne ugajajte

Ugajati in zadovoljevati potrebe vsakemu, ki vam prekriža pot je resnici na ljubo precej jalovo početje. Vsem pač na moreš ugajati, zelo majhen je odstotek kompatibilnih ljudi, še nižji je odstotek tistih, ki se med seboj dopolnjujemo. Ne silite izven svojih okvirov, vsak človek ima svoje preference, svojo kulturo in navade. Ni človeka, ki bi uspel zadovoljiti prav vseh, tudi vi niste nobena izjema. Bodite zvesti sama sebi in uživajte v svoji edinstvenosti. Toliko ljudi kot vas bo preziralo, prav toliko vas bo sprejemalo takšno kot ste, naravne in nenarejene.

Poštenost

Zagotovo ste se že zapletli v pogovor z osebo, ki je dejala, da je življenje nepravično in nepošteno. Se boste kar tako enostavno vdali v usodo? Se res vse slabe stvari zgodijo poštenim, dobre pa nepoštenim ljudem? Življenje je pošteno, razlikuje se zgolj v naši definiciji pravičnosti. Ne ozirajte se na definicijo, ki vas lahko odpelje v agonijo. Bodite ravnodušni in uživajte v danem.

Narcisoidnost

Večina dvajsetletnic je obsedena s svojim zunanjim videzom. Družba pričakuje brezhibni videz, ki ga narekujejo vsi mainstream mediji. Diete, telesna aktivnost, kilogrami ličil, draga oblačila, vse za en majhen kompliment. To in še več, na koncu pa vseeno razočaranje. Oseba, ki jo ljubite večino sprememb sploh ne bo opazila. Ne, z vašim partnerjem ni prav nič narobe. Urejate se zase in ne za druge. Bodite naravne, cenite sebe in svojo lepoto, z ali brez ličil in dragih oblek. Ljubite sebe in prihodnost bo ljubila vas.

Sorodna duša

Vsaka izkušenejša ženska ve, da mr. Perfect obstaja zgolj kot urban mit. Ne iščite ga, čista izguba časa. Ne moremo niti mimo drugega mita: sorodna duša. V ta mit verjamejo tudi starejše izkušenejše ženske. Popoln moški, ki izpolni vsa pričakovanja, vaše potrebe izpolni še preden izrazite željo, nikoli vam ne zlomi srce, nikoli vas ne spravi v jok… Mavrično življenje z nebeškim princem. Potem pa se zbudite v realnosti. Popolnosti ni, so zgolj približki. Mit v katerega je sploh neumno verjeti, kaj šele o njem govoriti.

Razmerje

Ne zalivajte suhega cvetja. Mladi ste še, ne vztrajajte v razmerju ki vas ne dopolnjuje ali celo obremenjuje. Zaljubljenost vedno ne preraste v ljubezen. Da zaljubljenost zamegli čustva in presojo ni nobena skrivnost, ko mine opazimo stvari, ki smo jih prej zavestno ali nezavestno spregledali (posesivnost, nezvestobo, alkohol…). Destruktivni odnos je mrtev odnos. Ne glede na trud, razmerja ne boste čudežno oživeli. Če se imate radi si naredite uslugo in poiščite nov cvet.

Zmenki

Dvajseta so leta za zmenke. Kljub temu, da kavica z različnimi fanti godi, ne zanemarjajte svojih prijateljic. Fanta ni težko ujeti, pravo prijateljico pa veliko težje. Večkrat ko se boste izognile družabnega srečanja s prijateljicam, večja je verjetnost, da vas na srečanja ne povabijo več. Za dobro prijateljico skrbite kot za dragcen zaklad. Zaupanja vredne ne rastejo na vsakem drevesu.

Nakupi

Nekje je pisalo: Nisem dovolj bogat, da bi kupoval poceni. Življenjski stroški so visoki, nakup ljubega kosa oblačila ali torbice pa je nedosegljiv. Ne kupite v prvem mesecu, prihranite denar in nakup opravite naslednji mesec. Ne zapravljajte denarja za poceni nadomestke, ki hitro zbledijo ali pa se pokvarijo.

Obresti

Krediti, plačevanje s kreditnimi karticami, povečan limit so načini plačevanja s katerim v glavnem služijo banke. Kupujte zgolj izdelke, ki si jih lahko privoščite.

Dvajseta so leta za eksperimentiranje in nabiranje dragocenih izkušenj. Je obdobje, v katerem imate popolni nadzor nad svojimi sredstvi, nimate otrok, odselili ste se od svojih staršev. Idealno obdobje za izpolnitev sanj in strasti. Uživajte.

 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Otroci popijejo premalo vode

24 junija, 2015 0