Monday, April 22, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Okrepimo lase in lasne korenine že pred poletjem

By 0 611 Views

Raziskave kažejo, da lase poškodujejo tako UVA- kot UVB-žarki. Nemški raziskovalec Hoting je ugotovil, da UVA-žarki poškodujejo zlasti rdeče pobarvane lase. Rdeč pigment se namreč v lasnem vlaknu obnaša podobno kot fotoreceptor, torej srka svetlobo, nato pa s fotokemično reakcijo razpade. UVB-žarki lahko povzročijo pretrganje disulfidnih vezi v najpomembnejšem lasnem proteinu keratinu. To se lahko zgodi tako v notranjosti lasnega vlakna kot tudi na površini, kar ima zelo velik vpliv na mehanske lastnosti las. Zmanjša se njihova prožnost, povečata se poroznost in nepravilnosti na lasni površini. Lasje zaradi pretrganih disulfidnih vezi postopoma oslabijo in postanejo še bolj dovzetni za vplive iz okolja. Posledica so izčrpani in suhi lasje, ki so slamnati na otip in se težko razčešejo.


Da bi lase okrepili, jih zaščitili pred neželenimi površinskimi poškodbami ter ohranili njihov sijaj in zdrav videz, jih moramo ustrezno preventivno negovati s primernim šamponom. Tak šampon je šampon za poškodovane lase Fitoval, ki krepi lase in lasne korenine ter obnavlja površino poškodovanih las. Naredi jih mehkejše, svilnate na otip in bolj bleščeče. Lecitin in proteini se vežejo na poškodovane lase in jih s tem okrepijo, hkrati pa zaščitijo pred škodljivimi zunanjimi vplivi in premočno izsušitvijo. D-pantenol je eden redkih vitaminov, ki prehaja skozi kožo do lasnih korenin, kjer pospešuje obnavljanje celic in ohranja vitalnost las.

Več na www.fitoval-formula.com

Kateri »poletni« dejavniki slabo vplivajo na naše lase?

  • Sonce lase izsušuje, zato postajajo bolj krhki in porozni. Še posebej občutljive so konice. Obenem posvetli barvo las.
  • Veter pospešuje delovanje žlez lojnic, kar povzroči, da se lasje ob lasišču hitreje mastijo.
  • Morska voda dodatno izsušuje lase.
  • Klor v bazenih z las izpira barvo, jih izsušuje in lahko celo spremeni pigment v zelenkast ton.