Saturday, April 13, 2024

Ali je res to samo fraza oz. floskula, ki nas nagovarja in ki jo zelo pogosto slišimo kot reklamni slogan proizvajalcev zdrave in ekološko pridelane hrane, proizvajalcev vitaminov in mlečnih napitkov, ki vsebujejo lactobacillus difficile ali lactobacillus casei imunitass, proizvajalcev športne, kolesarske in podobne opreme, ki nas poskušajo prepričati, da bomo samo z takšnim zdravim in športnim  načinom življenja, bili bolj odporni, zdravi? Samo  tako bi naj lahko premagali stres  premagali bolezni, živeli dalj, živeli bolj kakovostno in si z neutrudnostjo celo z askezo ponujali boljše, kvalitetnejše in podaljšano življenje. Tudi v svoji okolici ste sigurno poznali soseda, znanca ali prijatelja, tudi jaz sem ga, ki je »od malena«  živel zdravo, športno, je vozil kolo, ni kadil, ni pil alkohola pa ga je med kolesarjenjem pri   šestdesetih zadel infarkt in je omahnil z kolesa, ni mu bilo  pomoči.


Človeški organizem je sila zapletena reč. Je velika uganka in je poln presenečenj. Je pa dejstvo, da za normalno funkcioniranje in svoj obstoj potrebuje ekvilibrij, ravnovesje in zdravje vseh organov tudi tistih, ki jih ne vidimo z prostim očesom in ne odtehtamo v roki, majhnih mikroskopski celic, in majhnih beljakovinskih molekul, ki nam v bistvu omogočajo življenje. Naš imuni sistem, imenuje se tako ker nas ščiti, varuje in nam omogoča pojem relativnega zdravja je zelo pomemben dejavnik tega ekvilibrija, tega ravnovesja tega vesolja.
Imuni sitem je odgovoren za marsikaj. Kakor naše srce imuni sistem vseskozi dela, je v stalnem boju proti razni vrsti »sovražnih vojščakov«, ki ravno tako poskušajo preživeti na način, da se dokopajo našega organizma ga premagajo pokončajo in se nahranijo. Z proizvajanjem različnih celic ubijalk različnih specifičnih imunoglobulinov in z celo verigo zaščitnih mehanizmov poskuša naš organizem ostati  zdrav in nepremagan. V tem stalnem boju se lahko tudi izčrpa, omaga in  zboli.

Najhuje je lasten organizem izpostavljati stalnemu stresu, saj takrat omaga tudi imuni sistem in zato organizem zboli. Pomembno je živeti brez stresa in si pomagati z različnimi vajami, ki blažijo stres. V obdobju, ko je organizem izpostavljen stalnem viru okužb kot je npr. bivanje otrok v vzgojno varstvenih zavodih zlasti od sredine septembra, ko se končajo dopusti in so otroci skupaj, je ponovno imuni sistem na preizkušnji. Takrat se začne izčrpajoč boj, saj zmaga ni vedno na strani pravičnega. Otrok zboli in prvo znamenje je visoka vročina, ki je za starše alarm, prvo znamenje otrokove bolezni. Takrat so zmagovalci bacilčki (viruse ali bakterije ).

 Čeprav svojega imunskega sistema ne čutimo, lahko nanj vseeno vplivamo. Se sprašujete, kako? Z zdravim načinom življenja!Uživanjem zadostne količine naravnih vitaminov in mineralov, ki jih najdemo v svežem sadju in zelenjavi, redno se rekreirajmo in se izogibajmo stresu ter nezdravim navadam, kot so pitje alkohola, kajenje in uživanje drog.

Paradoksalno je, da prevelika čistoča pri tem ni zaželena, saj je znano, da otroci, ki zrastejo v manj sterilnih okoljih, običajno razvijejo močnejšo naravno imunost. Prav stresne delovne razmere, telesna nedejavnost in gibanje v zaprtih prostorih so poleg nekaterih bolezenskih stanj glavni uničevalci naravne imunosti.

Pri dojenčkih, ki so še na materinem mleku je to idealen način zaščite in stimulacije imunosti. Kasneje, ko otrok začne jesti vso ostalo hrano je koristna uporaba probiotikov, koristnih bakterij, ki zmanjšujejo nastanek alergij in infekcijskih bolezni in ravno tako vplivajo na krepljenje imunosti.

Uporaba različnih vitaminskih preparatov pri otrocih (razen A in D vitamina do enega leta starosti otroka) ni pretirano zaželena, saj vitamini imajo tudi slabo plat. V pretirani in preveliki količini povzročajo ravno nasprotni učinek in organizem  zboli zaradi hipervitaminoze. Dovolj je da  otroci, ki so na mešani prehrani jejo zadosti in raznoliko predvsem meso, sadje in zelenjavo.

V končni fazi je skozi življenje pomembno ne pretiravati. Z pretiravanjem si lahko poškodujemo zdravje, naš  imuni sistem in lahko zbolimo z različnimi boleznimi. Zato je mogoče bolj kolesariti »od malena« in omahniti z njega. Življenje je itak prepolno ironij.

www.SlikoMat.com

ZASEBNA PEDIATRIČNA AMBULANTA
Damir DABRANIN Dr.Med.Spec. Pediater

Mestni trg 17
3210 Slovenske Konjice
SLOVENIJA

Spletna stran: www.zpa.si
Email: dabranin@zpa.si

 

—————————-

Bambino priporoča:

Klamatska alga KlamathRW®max in probiotike za otroke

www.SlikoMat.comDanes so vse bolj običajni in pogosti primeri otrok s težavami, kot so vnetja ušes in grla, prehladi, obolenja dihal, alergije na hrano, slab imunski sistem ipd. Ker otroci nenehno in prepogosto zbolevajo, se skupaj s starši kaj hitro znajdejo v začaranem krogu jemanja antibiotikov. Slabo imunsko odpornost in mnoge zdravstvene težave svojih otrok starši lahko izboljšajo z naravnimi in učinkovitimi dodatki. To so klamatske alge KlamathRW®max, ki jih nekateri imenujejo tudi superhrana, in probiotiki L.A. DDS-1.

Kategorija:   Novice, Zdravje