Saturday, June 15, 2024

Kljub temu, da imate po porodu slabši apetit je za hitrejše okrevanje pomembno, da pripravljene obroke tudi pojeste. Pripravili smo vam nekaj načinov, ki vam bodo pomagali k boljšem apetitu v porodnišnici.


Ne izpuščajte obrokov

Po porodu, tudi če ste še tako utrjene, ne izpuščajte obrokov. Porod lahko primerjamo z maratonom, pri katerem ste porabile ogromno energije in kalorij. Za hitrejše okrevanje organizem potrebuje gorivo, ki ga doziramo v rednih časovnih presledkih. Poleg okrevanja pa energijo potrebujete tudi za novo življenjsko prelomnico – starševstvo in ter dodatne kalorije za tvorjenje mleka. Nekje sem že zapisal, da tvorjenje mleka porabi približno 500 kalorij na dan.

Večina porodnišnic ima na voljo vsaj dva menija. Če ste vegetarijanka to strežnemu osebju  pravočasno sporočite. Pijte pripravljen čaj za dojenje, kadar je mogoče telo oskrbite z dodatnim vnosom vlaknin: polnozrnati kruh, suho sadje, kompoti…

Tudi če doma izpuščate zajtrk, se v porodnišnici potrudite in ga pojejte. Kuhana jajca, polnozrnat kruh, jogurt, mleko, ovsena kaša bodo poskrbeli, da boste svoj organizem oskrbele z zadostno količino kalcija.

Ne pozabite na drugo hrano v porodnišnicah. Mnoge ponujajo jogurte, suho sadje in mešanice oreščkov.

Obiski

Ne ženite se k srcu, obiskovalci ponavadi popolnoma pozabijo, da ste rodile. Otrok dobi darilo (največkrat neuporabno plišasto igračko), vi pa se morate zadovoljit s čestitko, v najboljšem primeru s kakšnim cvetjem. Bližnjim sporočite, da vam prinesejo kakšno suho sadje ali kompot, še posebej priporočamo kompot iz suhih sliv. 

Kategorija:   Novice, Po porodu