Monday, July 15, 2024
3 januarja, 2021

OKUŽENI S SALMONELO? TO SO PRVI ZNAKI

By 0 2638 Views

Posebej pazljivi moramo biti pri uživanju hitro pokvarljive hrane. Pozorni moramo biti že pri prenašanju mesa iz trgovine domov in paziti na to, kako je pakirano in koliko časa ga imamo na kuhinjskem pultu.


 

Največ bakterij je v svinjskem in perutninskem mesu, nekaj manj v govejem in v ribah. Ne smemo pozabiti na previdnost pri uživanju jajc in mlečnih izdelkov, okuženo z bakterijami pa je lahko tudi sadje in surova zelenjava. Salmonela se lahko razvije tudi v sladicah, ki vsebujejo surova jajca, na primer tiramusu in različne jajčne kreme. Teh nikakor ne smemo hraniti na sobni temperaturi.

 

Okužite se lahko tudi tako, da ne skrbite za higieno in si ne umivate rok, ali pa s stikom s hišnimi ljubljenčki, kot so kače, kuščarji in želve.

 

Znaki okužbe

Znaki okužbe se pojavijo v 6 – 72 urah. Dobili boste vročino, bolečine v trebuhu, sledila bo driska. Nekateri otroci lahko dobijo tudi mrzlico in visoko telesno temperaturo, driska pa je velikokrat vodena ali krvava. Običajno se težave končajo po enem tednu ali celo prej.  Pri novorojenčkih in otrocih s kroničnimi boleznimi lahko salmonela traja tudi več tednov, bruhanje in driska pa jih lahko povsem izsušita. Zato je zanje salmonela izredno resna bolezen, saj lahko ogrozi njihovo življenje. Ko se počutite bolje, ne pomeni, da salmonele v vašem telesu več ni – preko blata se iz telesa izloča kar pet tednov, pri mlajših otrocih še do štirikrat dlje.

 

Kaj med okužbo sploh jesti?

Drastične diete niso potrebne. Uživati je potrebno lahko prebavljivo hrano, čaj in razredčene sokove. Jeste lahko slane prigrizke in prežganko.

Vnos tekočine je pri tem najpomembnejši, piti moramo veliko več kot sicer. Nadomestiti moramo izgubo tekočine, ki jo povzroči driska. Za vsako odvajanje moramo dodatno spiti od sto do dvesto mililitrov.

Dojenček z desetimi kilogrami mora na dan spiti en liter tekočine. Če je težak dvajset kilogramov, mora spiti liter in pol tekočine. Za vsakih naslednjih deset kil pa prištejemo še dodatnih dvesto mililitrov tekočine.

 

 

 

Kategorija:   Zdravje