Friday, June 14, 2024

Salah Abdelsalem, direktor sklada Gadafi, je potrdil, da so družine kakih 400 okuženih otrok sprejele odškodnino v višini približno milijona dolarjev za posamezno žrtev. S tem dogovorom naj bi se občutno povečale možnosti, da bo vrhovni pravosodni svet v ponedeljek odpravil smrtno kazen, ki jo je šesterici prisodilo vrhovno sodišče.


Francoski časnik Le Figaro je že v soboto poročal, da naj bi bile odškodnine v skupni višini 400 milijonov dolarjev izplačane s pomočjo mednarodnih prispevkov, in sicer v obliki odpisa tujih dolgov Libiji. Tako naj bi Libiji dolg odpisale Bolgarija, Slovaška, Hrvaška in Češka. Tiskovni predstavnik hrvaške vlade Ratko Maček je to že zavrnil in dejal, da so omenjene trditve povsem neutemeljene.

Predstavnik prizadetih družin Idriss Lagha je sicer medtem poudaril, da ne bo podpisan noben dogovor, dokler družine ne bodo dobile denarja. Ob tem je dejal, da se je število prizadetih v času od okužbe otrok povečalo že na skoraj 460, saj naj bi nekateri otroci okužili svoje matere.

Na obravnavi ne le pravni vidiki primera

Potem ko je libijsko vrhovno sodišče potrdilo smrtno kazen za zdravniško osebje, je libijski zunanji minister Abdul Rahman Šalkam že v sredo nakazal, da morda vendarle še obstaja možnost politične rešitve. Vrhovni pravosodni svet, ki je sedaj pristojen za primer, naj bi namreč na obravnavi v ponedeljek obravnaval ne le pravne vidike primera, ampak tudi "humanitarna vprašanja".

Obtoženi so sicer v soboto v prisotnosti veleposlanikov neimenovanih evropskih držav podpisali dokument, v katerem pravosodni svet prosijo za odpuščanje in milost. Obenem so podpisali tudi dokument, v katerem se odpovedujejo kakršnimkoli nadaljnjim ukrepom proti libijski vladi zaradi osmih let, ki so jih doslej že preživeli v zaporu. Oba dokumenta bo v ponedeljek obravnaval vrhovni pravosodni svet.

Vir: Delo 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Nevarna grenivka

13 junija, 2012 0