Thursday, June 20, 2024

Naravni porod delimo na tri porodne dobe. Prva porodna doba je čas ko se maternični vrat odpira. Ko je maternični vrat popolnoma odprt (10 cm) se začne druga porodna doba ali faza iztisa, takrat otrok prehaja skozi porodni kanal.
Čeprav otroka obkrožata plodovnica in maz (vernix caseosa), otrok zaradi trenja med nožnico in njim ne zdrsne zlahka skozi porodni kanal.
Podaljšana druga porodna doba pomeni večje tveganje za poškodbe medeničnega dna. Rupture ali epizotomije so predvsem pri prvorodkah povezane s tveganjem za pojav spolne disfunkcije, bolečega presredka ali inkontinence.1,2,3,4
Med fazo iztisa se lahko tkivo v vagini ali presredek spontano raztrgata.
V nekaterih primerih bosta babica ali porodničar poskušala preprečiti nenadzorovano raztrganje, tako da bosta napravila majhno zarezo v varni smeri. Kljub temu pa ni mogoče vedno preprečiti raztrganja.


Dianatal® je prvi in edini porodni gel, ki je razvit posebej za pomoč pri vaginalnem porodu. Uporablja se med vaginalnim porodom za olajšanje poroda materi in otroku ter za zaščito presredka.
Gel v nožnici ustvari gladki bioadhezivni film, ki zmanjša trenje, ki nastaja zaradi popadkov ter prehajanja otroka skozi porodni kanal.5
Porodni gel Dianatal® porodničar ali babica začne v nožnico nanašati od prvega vaginalnega pregleda naprej. Uporabi se poseben aplikator, tako da ta postopek ni neprijeten za mater ali otroka.
Sterilni komplet Dianatal® vsebuje različni sestavi gela, ki ga lahko porodničar ali babica večkrat nanese med prvo in drugo porodno dobo.5,6
V raziskavah so ugotovili da pri ženskah Dianatal® skrajša drugo porodno dobo za 30 % (26 min), celotno trajanje poroda pa v povprečju skrajša za 106 minut.5,6
Raziskave so tudi pokazale, da se je ob uporabi porodnega gela Dianatal® pogostost raztrganja presredka znatno zmanjšala.5,6
Posledično Dianatal® omogoča hitrejši in udobnejši porod z manj zapleti. Nerojeni otrok ter materina nožnica, medenično dno in presredek so bolj zaščiteni. Otrok lažje prehaja skozi porodni kanal.

Dianatal®
omogoča lažji porod s fizikalnim delovanjem ker zmanjša sile trenja, ki nastajajo zaradi popadkov in prehajanja otroka skozi porodni kanal. Ne vsebuje nobene zdravilne učinkovine.
Dianatal® je sterilen, ne vsebuje konzervansov, je brez lateksa in je hipoalergenski.
V kliničnih raziskavah niso poročali o nobenih neželenih učinkih ali medsebojnem delovanju v povezavi z uporabo porodnega gela Dianatal®.

Več o Dianatal gelu si lahko preberete na internetni strani www.dianatal.si.

Pomembno: Porodni gel Dianatal® lahko aplicirajo samo babice in zdravniki.

Reference:
1. Reiner R. Med Biol Eng Comput (2009) 47: 617-623
2. Declerq. E. et. al. Birth 35:1 March 2008 16-24
3. Radestad I. et al.Birth 25 (2), June 2008 98-106
4. Mous. M. Muller S.A. de Leeuw J.W. BJOG An International Journal of Obstetrics and Gynaecology 115 (2) , January
2008 234–238
5. Schaub A.F. Nederlands tijdschrift voor Obstetrie & Gynaecologie, vol. 121, augustus 2008
6. Shaub A.F. Holzgreve W. Journal of Perinatal Medicine 36 (2008) 129-135
7. Dianatal – navodilo za uporabo

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Ponoči pogostejše težave pri porodu

13 junija, 2012 0