Thursday, May 23, 2024

Najnatančnejši pregled intenzivnosti motnje nudi določevanje bazalnega hormonskega statusa. V krvni preiskavi, od 3. do 5. dneva ciklusa, se določi vsebnost naslednjih bazalnih relevantnih hormonov: estradiol, FSH, LH, testosteron, prolaktin, TSH, androstendion, DHEAS in SHBG. Vsebnost estradiola lahko niha, kar odgovarja raziskavi biopsije endometrije (jemanje vzorcev maternične sluznice in njihova citološka/histološka analiza). V 15% analiz obstaja atrofija endometrija, v 15% je endometrij hiperplastičen, v 40% gre za nepopolno transformacijo (neadekvatna proliferacija), pri 30% odstotkih pa je rezultat analiz normalen. Merjenje bazalne temperature lahko koristi pri raziskavi bifazičnih krivulj, ki kažejo na ugodno diagnozo.
 


Zdravljenje

Oligomenoreja se najpogosteje zdravi šele takrat, ko ženska želi zanositi. V tem primeru stimuliramo in induciramo ovulacijo, oziroma reguliramo hormonska odstopanja najdena v bazalnem hormonskem statusu. Tudi, če želja za nosečnost ne obstaja, se regulacija ciklusa, zaradi negativnega, dolgotrajnega in nepravilnega delovanja estrogena na prsi in endometrij (sluznico maternice), vsekakor priporoča. Terapije zdravljenja potekajo po dveh metodah: gestagenska substitucija, tri do šest mesečna terapija z zdravili (Primolut Nor, Provera, Dabroston, Utrogestan). Druga možnost, še posebno pri želji kontracepcijske zaščite, je uživanje majhne doze oralne kontracepcije.
 

Alternativno zdravljenje

Najpogostejši primeri oligomenoreje in sekundarne amenoreje izhajajo iz hipotalamusa. Holistična medicina težavo vidi v neuravnoteženi izmenjavi energije pri usklajevanju vsebnosti neuropeptidov v hipotalamusu pod vplivom stresa. Stres, ki povzroča motnje menstrualnega cikla in v skrajnem primeru tudi izgube menstruacije, vključuje negativne emocije zaradi podrejenosti ali inferiornosti v vlogi ženske. Osnovni kratek stik je pravzaprav: ne želim biti ženska. V velikem številu primerov je prisotna srd proti materi, ali občutek potrebe starševske skrbi in zaščite, oziroma strah pred izgubo te zaščite. V simboličnem smislu oligo in amenoreja pomenita, da želijo popolnoma zrele ženske, stanje zrelosti preložiti v kasnejše obdobje.

Ponovna vzpostavitev ciklične funkcije jajčnikov zahteva analizo dobljenih negativnih sporočil, kot tudi ponovno vzpostavitev cikličnih sprememb in pretoka čustev. Mednje vsekakor štejemo psihoterapijo, ki štrli iz okvirov alternativnih možnosti, vendar zagotavlja stične točke s holistično metodo zdravljenja. Od ostalih alternativnih postopkov zdravljenja oligomenoreje velja omeniti terapijo z lučjo: izpostavljanje svetlobi širokega spektra (vsak večer dve uri in dve uri zjutraj). Priporoča se čim več časa preživet ob naravni svetlobi, vsaj tri dni v mesecu pa se priporoča spati ob prižgani luči.
 

Zdrava prehrana

Pri lajšanju motenj je potrebno uživati celostni spekter živil, oziroma prehrano, ki uravnava eikosanoide in glukagon oz. inzulin. Normalizacija telesne teže povečuje občutljivost na inzulin in znižuje vsebnost androgena.

Literatura:

1. Kaiser R. Diagnose und Therapie von Zyklusstörungen bei Jugendlichen. Frauenarzt
2. Graf M; Distler W. Pathogenese der gestörten Ovarialfunktion. Gynäkologe
3. Rowland AS et al. Influence of Medical Conditions and Lifestyle Factors on the Menstrual Cycle. Epidemiology
 

Kategorija:   menstruacija, Novice
Naslednji prispevek

Antioksidanti ščitijo oči

13 junija, 2012 0