Tuesday, May 21, 2024

Manjše je število spermijev, večja je verjetnost težav s spočetjem, vendar so terapije za moško neplodnost povzročeno z manjšim številom spermijev uspešne. Poleg ocen in zdravljenja moške neplodnosti lahko zdravnik v cilju večje plodnosti priporoči tudi terapijo za vašo partnerico. V kolikor so terapije neuspešne se je potrebno zateči k IVF postopku.


 

Simptomi

Pri večini moških je glavni simptom nizkega števila spermijev nezmožnost spočetja. Par se za neplodnega določi po letu dni rednih in neuspešnih spolnih odnosov, po petintridesetem letu ženske starosti po šestih mesecih. Če so težave hormonskega porekla se pojavi še nižja poraščenost telesa in obraza, ali težave s seksualnimi funkcijami.
 

Vzroki

Natančne vzroke je zelo težko izpostaviti, mogoči razlogi za manjše število spermijev so:

•    Varikokela – z njo imenujemo razširjene vene znotraj skrotuma (mošnje), ki vplivajo na proizvodnjo spermijev. Ta, dokaj pogost povzročitelj moške neplodnosti, se odstrani s pomočjo kirurške intervencije.
•    Poškodovan semenovod – dednost, okužbe, operacije ali poškodbe lahko poškodujejo občutljiv sistem semenovoda, ki prenaša spermo iz testisa do penisa.
•    Anti-spermatozoidna protitelesa – imunski sistem napada lastno spermo. Stanje je pogosto pri moških, ki so bili podvrženi reverziji predhodno narejene vazektomije, pogosto jo izzovejo tudi druge težave, kot so poškodbe in okužbe.
•    Težave s produkcijo sperme – so lahko gentske, kot je npr. Klinefelterjev sindrom ali hormonske motnje, ki vplivajo na hipofizo – glavno endokrinološko žlezo v glavi. Če je težava dedna obstaja velika verjetnost, da spermijev v ejakulatu ni (azoospermija).
 

Tveganja

Faktorji tveganja, ki povečujejo tveganje oligozoospermije:

•    Genetske ali hormonske težave – določena zdravstvena stanja kot je npr. Klinefleterjev sindrom ali težave s proizvodnjo hormonov, ki vplivajo na proizvodnjo sperme.
•    Zloraba prepovedanih drog – število spermijev se lahko zniža z uživanjem prepovedanih substanc kot sta kokain in marihuana.
•    Kajenje – vpliva na proizvodnjo spermijev, prav tako na število spermijev vpliva redno pasivno kajenje.
•    Prekomerna telesna teža – izzove hormonske sprememb, ki vplivajo na proizvodnjo sperme.
•    Strupeni vplivi iz okolja – izpostavljenost radiokaktivnemu sevanje, določenim kemikalijam, toploti in jemanje določenih zdravil lahko začasno ustavijo proizvodnjo spermijev.
•    Zdravljenje karcinoma – obsevanje in kemoterapija lahko ogrozita proizvodnjo spermijev.
•    Določene operacije in poškodbe – vplivajo na testise in žleze, ki izločajo hormone, ki vplivajo na proizvodnjo spermijev.
 

Zdravljenje

Zdravljenje je odvisno od povzročitelja. Zdravnik vas bo napotil na številne raziskave, vendar se povzročitelja težko odkrije. Tudi v tem primeru vam bo zdravnik svetoval in predpisal terapijo, ki bo vam in vaši partnerici pomagal pri lažjem spočetju. Skupaj z vašim, se pregleda tudi reproduktivno zdravje vaše partnerice. Terapije, ki pospešujejo žensko plodnost kompenzirajo nižje število spermijev in s tem povečajo verjetnost spočetja.

•    Odstranitev varikokele – kirurška intervencija na varikokeli lahko izboljša število spermijev in poveča verjetnost spočetja.
•    Nadomestna hormonska terapija – če hipotalamus in hipofiza v možganih ne proizvajata dovolj hormonov, bo zdravnik priporočil hormonsko nadomestno terapijo (gonadotropinske injekcije). Obstajajo tudi zeliščni preparati, ki lahko povečajo vsebnost testosterona v organizmu. V nekaterih primerih je za vzpostavitev normalne plodnosti potrebna celoletna terapija.
•    Zdravljenje okužb – če krvna analiza pokaže sliko prekomerne prisotnosti belih krvničk, obstaja verjetnost okužbe reproduktivnega sistema, ki lahko vpliva na proizvodnjo spermijev. Antimikrobna terapija lahko ozdravi infekcijo, vendar ni nujno da povrne plodnost.
 

Pomožne reproduktivne metode – so poznane pod imenom ART (Assistive Reproductive Technigues), lahko glede na to, da je dovolj že majhna količina spermijev, predstavljajo učinkovito rešitev za moške z nižjim številom spermijev:


•    IVF (in vitro fertilization) – partnerica za stimulacijo izločanja jajčec dvanajst dni prejema dnevne hormonske injekcije. Ko jajčeca dozorijo se jih izvzame iz jajčnikov in v laboratorijskih pogojih oplodi s spermijem. Oplojeno jajčece se nato vrne v maternico.
•    Introcitoplazmatične injekcije sperme ali ICSI se uporabi skupaj z IVF postopkom, v jajčece se vbrizga en samcat spermij.

Preventivne metode

Za lažje in hitrejše spočetje je zelo pomembno število zdravih spermijev. Pri tem vam lahko pomagajo številne preventivne metode:

•    Kajenju recite ne: kajenje  škoduje produkciji sperme in negativno vpliva na libido. Tudi pasivno kajenje ima podoben učinek.
•    Izogibajte se prekomernemu uživanju alkoholnih pijač: prekomerno pitje alkohola vpliva na libido in dokazano znižuje proizvodnjo spermijev.
•    Droge: substance, vključno z anaboličnimi steroidi, marihuano in kokainom vplivajo na proizvodnjo spermijev.
•    Bodite fit: prekomerna telesna teža je neposredno povezana s proizvodnjo spermijev.
•    Na vazektomijo raje pozabite: če obstaja verjetnost, da boste nekoč v prihodnosti želeli postati oče na vazektomijo raje pozabite. Reverzija povzroča nižjo proizvodnjo spermijev.
•    Kopeli: izogibajte se dolgim vročim kopelim, savnam in ostali dolgotrajni izpostavljenosti visoki zunanji temperaturi. Tesno spodnje perilo, predolgo sedenje, ogrevani sedeži ali držanje prenosnika na genitalnem predelu lahko povišajo temperaturo skrotuma.
•    Prehrana: zaužijte zadostno količino svežega sadja in zelenjave, orehaste plodove, ki bodo skupaj zagotovili adekvaten vnos vitaminov in mineralov, ki so pomembni za pravilno delovanje reproduktivnega sistema.
•    Izogibajte se pitju pijač in toplih napitkov iz plastičnih kozarčkov ali plastenk. Omenjena embalaža vsebuje bisfenol A, ki dokazano znižuje proizvodnjo spermijev.


Reference

Preberite še:
Astenozoospermija
Azoospermija
Varikokela
Moško reprodukcijsko zdravje
Spermiogram
Značilnosti spermiograma
Vzroki moške neplodnosti
Metode umetne oploditve

Kategorija:   Moška neplodnost, neplodnost