Wednesday, May 29, 2024
13 junija, 2012

Operacijske mize iz druge "pošiljke" tudi v okvari

By 0 528 Views

Potem ko je podjetje Soča oprema kot dobavitelj zaradi okvar na hidravliki v petek zamenjalo vseh pet operacijskih miz v Splošni bolnišnici Novo mesto, je že v ponedeljek prišlo do okvar tudi na teh


Na dveh mizah sta odpovedala stebra, zato mizi nista pravilno reagirali na komande dviganja in spuščanja. Dobavitelj ju je takoj zamenjal. Po besedah strokovnega direktorja bolnišnice Josipa Smodeja je zaradi okvar prvič prišlo tudi do delnega izpada operacijskega programa, a so ga uspeli še isti dan nadoknaditi. V Novem mestu zdaj čakajo na pojasnilo o vzrokih za tokratne okvare. Na ministrstvu za zdravje sicer vse očitke glede težav z dobavljeno opremo zavračajo in poudarjajo, da je za nemoteno delovanje opreme odgovoren izključno dobavitelj oziroma proizvajalec.

Dobavitelj na mizah ni odkril nobenih napak, zdaj čaka še na poročilo proizvajalca, hkrati pa pravi: "Delo v bolnišnici je potekalo nemoteno in ne vidimo razlogov za kakršno koli nestrpnost." "Ne predstavljam si, da bi morali vseh pet miz ponovno zamenjati. Pričakujem, da okvar ne bo več in da so bile morda zgolj posledica transporta, čeprav natančnega vzroka še ne poznam," je včeraj o napakah druge "pošiljke" novih operacijskih miz povedal strokovni direktor Splošne bolnišnice Novo mesto Josip Smodej.

Ko so v novomeški bolnišnici v začetku januarja končno začeli delati na dolgo pričakovanih operacijskih mizah, je kmalu zatem prišlo do okvare na hidravliki, zato jih je dobavitelj Soča oprema zamenjal. Novih pet miz so v Novem mestu dobili v petek, redni program na njih so začeli izvajati tri dni kasneje. In spet naleteli na okvaro.

Na eni od miz je prišlo do motenj v delovanju stebra, a so težavo takoj odpravili. Naslednji dan sta odpovedali še dve mizi. "Ena od njiju enostavno ni več reagirala na ukaze dvigovanja in spuščanja. Na drugi pa so se pokazale podobne okvare kot pri prvi seriji. Miza je spremenila nastavljeni položaj, nato pa se na ukaze ni več pravilno odzvala. Do te okvare je prišlo že zjutraj in prvič se je zgodilo, da je prišlo do delnega izpada programa. Iz Soče opreme so takoj pripeljali dva nova stebra in ju zamenjali," je povedal Smodej. Izpadli program operacij so v bolnišnici nadoknadili še isto popoldne, bolnikom pa so se opravičili in jim razložili nastalo situacijo.

Obe mizi, na katerih je prišlo do okvar, je dobavitelj odpeljal in ju testiral, a napake ni odkril. "Testirali smo ju 20 ur in mizi delujeta brezhibno. Zato ju bomo vrnili italijanskemu proizvajalcu Sordina, da ju pregledajo in da dobimo ustrezno sporočilo," so sporočili iz Soče opreme. "Mize natančno tega tipa uporablja še 130 drugih uporabnikov po Evropi in zunaj nje. Do sedaj jih še nikoli ni bilo treba zamenjati z novimi."

Kot nam je povedal direktor Soče opreme Bojan Bokalič, je včeraj predstavnike ministrstva za zdravje že obvestil o nastalih težavah in ukrepih. "O samih vzrokih za okvare pa ne morem reči še nič konkretnega, saj še čakam na poročilo s strani proizvajalca," je še povedal Bokalič.

V operacijskem bloku novomeške bolnišnice je po Smodejevih besedah včeraj delo potekalo nemoteno in mize, za katere je ministrstvo odštelo 330.000 evrov, se niso kvarile.

Vir: Dnevnik 

Kategorija:   Novice, zdravje