Tuesday, May 28, 2024

Novomeška bolnišnica je operacijske mize, prelagalno mizo in stroj za pranje operacijskih plošč dobila v začetku novembra, operacije na novih mizah pa so se začele januarja letos. Od začetka leta so imeli precej okvar, zato so se odločili, da skladno s pogodbo in triletnim garancijskim rokom predlagajo zamenjavo miz z novimi.


Po besedah strokovnega direktorja novomeške bolnišnice Josipa Smodeja je končni dogovor z dobaviteljem Soča Opremo o zamenjavi več ali manj dosežen, mize pa naj bi bile zamenjane konec aprila. V Soči opremi pojasnjujejo, da gre pri mizah italijanskega proizvajalca Sordina za serijsko napako pri hidravličnem mehanizmu.

Uporabnik miz ima namreč skladno s pogodbo in triletnim garancijskim rokom pravico, da, če so okvare pogoste, predlaga zamenjavo operacijskih miz z novimi istega proizvajalca.

Zamenjati bo potrebno tudi pet miz na Onkološkem inšitutu, ker gre za operacijske mize iz iste serije kot v Novem mestu. Isti seriji pripadajo še mize v bolnišnicah v Mariboru, Izoli in Murski Soboti, a tam z njimi do zdaj niso imeli večjih težav.

Dobavitelj izbran po dolgotrajnem postopku
Postopek za nakup 18 operacijskih miz za bolnišnice po vsej Sloveniji se je začel že leta 2003, ko je izbruhnila afera v zvezi z nepravilnostmi pri obnovi operacijskih miz v ljubljanskem Kliničnem centru. Ministrstvo za zdravje je pozneje pripravilo razpis za nakup 18 operacijskih miz s pripadajočo opremo. Na razpis so se prijavili štirje ponudniki, a se je postopek zaradi pritožb zavlekel.

Državna revizijska komisija je vse pritožbe zavrnila, ministrstvo za zdravje pa je objavilo nov razpis za nakup miz po odprtem postopku. Ministrstvo za zdravje je tako izbralo Soča Opremo, ki je za dostavo operacijskih miz in pripadajoče opreme zaračunala 330 milijonov tolarjev.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Duševnim bolnikom pomaga prijateljstvo

13 junija, 2012 0