Friday, July 19, 2024
13 junija, 2012

Opozicija kritična do ukrepov Drobničeve strategiji rodnosti

By 0 791 Views

Vse tri so kritične predvsem do predloga, po katerem bi država krila stroške splava le v primeru, če je ta po oceni zdravniške komisije nujen za zdravje nosečnice.


LDS: Drobnič je izpostavil problem svobodne odločitve do splava

Kot so v izjavi za javnost zapisali v LDS, je Drobnič ob predstavitvi strategije za dvig rodnosti kot eno izmed temeljnih stališč navedel, da je življenje od trenutka spočetja do naravne smrti vrednota. Ob tem je, kot navajajo, izpostavil problem svobodne odločitve do splava, saj naj bi stroške splava država krila samo v primeru, če bi bil ta po oceni zdravniške komisije nujen za zdravje nosečnice, sicer bo poseg samoplačniški.

 

LDS: Takšno stališče je celo protiustavno

Takšno stališče po mnenju LDS jemlje že pridobljene pravice in je hkrati celo protiustavno. "Zarodek ob spočetju namreč ni pravni subjekt in nosilec pravic, nosečnost in prekinitev nosečnosti pa je tako izključno stvar zasebnosti matere. 55. člen ustave namreč zagotavlja, da ima vsak pravico do svobodnega odločanja o rojstvu svojih otrok in država v to svobodo zaradi uveljavljanja določene prebivalstvene politike ne sme posegati," so še zapisali v poslanski skupini LDS.

Ministrovo rodnostno politiko ocenjujejo za popolnoma nesprejemljivo

Ministrovo rodnostno politiko ocenjujejo za popolnoma nesprejemljivo. Še posebej ob spremembah zakonodaje, ki bistveno (negativno) vplivajo na kakovost življenja družin in otrok. Istočasno, ko želi minister povečati rodnost, se namreč ukinjata stanovanjska olajšava ter olajšava za investicije v opremo pri davku od dohodka pravnih oseb, kar bo posledično podražilo gradnjo stanovanj. Kot nesprejemljiv so Drobničev predlog ocenili tudi v odboru za enake možnosti pri LDS.

 

Tak ukrep lahko ogrozi življenje žensk

Tak ukrep lahko ogrozi življenje žensk in jih postavlja v neenakopraven položaj glede dostopnosti do splava. Odbor ob tem opozarja, da celo ministrstvo v ravnokar objavljeni strategiji ugotavlja, da je število dovoljenih splavov od leta 1982, ko je doseglo najvišjo stopnjo, do leta 2005 ves čas postopoma upadalo. V večini primerov se ženske odločajo za tak drastičen poseg v skrajni stiski, zato lahko omejevanje svoboščine tovrstne stiske le še poveča.

SD: Nesprejemljivo je kakršnokoli zmanjševanje pridobljenih pravic žensk

Za poslansko skupino SD je vprašanje, kako zvišati rodnost v Sloveniji, strokovno, razvojno, zlasti pa politično, zato zahteva resen premislek in poglobljene analize, je v imenu omenjene poslanske skupine zapisala poslanka Majda Potrata. Tudi v SD poudarjajo, da je povsem nesprejemljivo kakršnokoli zmanjševanje pridobljenih pravic žensk, sploh pa ustavne pravice o svobodnem odločanju o rojstvih otrok. Iz medijev so namreč razbrali, da strategija za dvig rodnosti, ki jo je predstavil Drobnič, predvideva, da bi pristojni organ poostril standarde zdravniške komisije, ki obravnavajo predlagane splave.

SD: Plačljivost splava bo povečala tveganje za zdravje in življenje žensk

Ob ugodnih statističnih podatkih o zmanjšanju števila dovoljenih splavov so v poslanski skupini SD prepričani, da bo plačljivost splava povečala tveganje za zdravje in življenje žensk. Nevarno je, da se bo ob statističnem prikazovanju zmanjševanja legalno opravljenih splavov povečalo število ilegalno opravljenih, opozarjajo. Prepričani so, da sta pomembni predvsem preventiva in izobraževanje, ne pa kakršno koli zmanjševanje pravic žensk. Zato pričakujejo, da bo minister razmislil o svojih predlogih, upošteval njihove pripombe ter besedilo resolucije pred obravnavo v državnem zboru ustrezno spremenil.

SNS: Osnovna odločitev o abortusu ne sme temeljiti na političnem prepričanju ministra

Odzvali so se tudi v najmanjši opozicijski poslanski skupini, kjer so v izjavi za javnost zapisali, da je vprašanje splava ena od osrednjih in po oceni SNS tudi najpomembnejših področij, ki ga v okviru strategije za dvig rodnosti odpira minister Drobnič. "Gre za sociološko politično temo, ki v sodobni družbi ne sme imeti mesta v smislu odpiranja polemik abortus da, abortus ne, vsekakor pa osnovna odločitev ne sme temeljiti na političnem prepričanju ministra," so opozorili v SNS.

 

"Ukrepi, ki spominjajo na povojno Romunijo"

"Intence ministra Drobniča so grozljive in v določeni meri spominjajo na ukrepe povojne Romunije," menijo v SNS. Kot dodajajo, naj bi država po Drobničevem krila stroške splava le v primerih, ko je ta po mnenju zdravniške komisije nujen za zdravje nosečnice. Strategija pa ne predvideva in ne govori o pravici do brezplačnega splava, če je pri plodu ugotovljena anomalija ali če je ženska posiljena. Poleg tega ukrep omejevanja dostopnosti do splava nedvomno pomeni večje tveganje za zdravje žensk, še opozarjajo v SNS.

V letu 2005 je ZZZS plačal za 7666 splavov

Zdravstveno zavarovanje krije različne vrste splava. Direktor sektorja za informiranje in odnose z javnostmi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Damjan Kos je pojasnil, da je na primer cena za poseg "splav z D&C, aspiracijska abrazija ali histerotomija" 103.447,12 tolarjev. V letu 2005 pa je zavod plačal 7666 takih posegov.

Vir: Siol

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Hitri ukrepi proti gripi!

13 junija, 2012 0