Tuesday, May 28, 2024

Po tem, ko je mutirana vrsta adenovirusa v decembru 2012 povzročila akutni bronhiolitis v enem izmed ljubljanskih vrtcev in okužila več otrok, ter povzročila smrt petnajstmesečne deklice, se viroza nadaljuje.


Včeraj so v ljubljanskem Kliničnem centru potrdili drugo smrtno žrtev. Organizem dvoletne deklice je izgubil boj z adenovirusom.

Predstojnik infekcijske klinike je potrdil, da je v zadnjih dneh v okolici Ljubljane, še posebej med dojenčki in otroki mlajšimi od petih let, zaznati večje število obolelih za bronhiolitisom.

Infekcija je izrazito sezonska, večina otrok pa jo preboli v domači oskrbi, vendar ne smemo zanemariti zapletov, ki se najpogosteje pojavijo pri dojenčkih in majhnih otrocih.

V Klinični center je zaradi virusnega bronhiolitisa letno napotenih 600 – 1000 pacientov, vsak deseti pa potrebuje intenzivno terapijo.

Zapleti s smrtnim izidom so redki, letno umre tri do pet pacientov, najbolj ogroženi so majhni otroci s srčnimi in respiratornimi obolenji.

Specifičnega zdravljenja za akutni bronhiolitis ni, kar pomeni, da je preventiva še toliko bolj pomembna. Virus se prenaša po zraku, zato naj si otroci redno umivajo roke, izogibajte se javnim mestom na katerih se zbira veliko ljudi (gledališča, trgovski centri, kino…), bratci ali sestrice dojenčkov mlajših od šestih mesecev naj ne hodijo v vrtec, v katerem se sumi verjetnost okužbe z adenovirusom…

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Zadeva: Poziv Združenja za pediatrijo

3 januarja, 2013 0