Tuesday, February 27, 2024

Ženske z razvito visoko stopnjo cinične agresivnosti, ljudem okoli sebe v glavnem ne zaupajo. Obdaja jih pesimizem in negativizem, zato pogosteje zbolevajo za kardiovaskularnimi boleznimi in umirajo mlajše.  


Če lahko verjamemo rezultatom raziskave, do katerih so prišli znanstveniki iz Univerze v Pittsburghu, sta pozitivizem in optimizem ena od pogojev za dolgo in zdravo življenje žensk, pri čemer se znatno znižuje nevarnost nastanka kardiovaskularnih bolezni.  

Znanstveniki so v preiskavo vključili 100.000 žensk, ki so zakorakale v postmenopavzno obdobje življenja. Nobena od kandidatk ni smela bolehati za rakom, ali katero od kardiovaskularnih bolezni. Strokovnjaki so ugotovili: višja je stopnja pesimizma, večje je tveganje za nastanek bolezni.  

Obisk zdravnika kot pokazatelj šibkosti?

Iz podatkov je razvidno, da imajo nekatere posameznice optimizem v krvi. Raziskava je pokazala, da so Afroameričanke veliko pozitivnejše osebe, kot so to njihove belopolte vrstnice.  

Optimisti in optimistke redkeje zbolijo za diabetesom, visokim krvnim tlakom, holesterolom, depresijo, demenco in bojazljivostjo. Pogosto imajo višjo izobrazbo in redno hodijo v cerkev.  

Za konec še zanimivost; ženske, ki bolje zaslužijo so tudi bolj zdrave, to pa za moške ne velja. Uspešnejšo kot imajo kariero redkeje se odločijo za preventivne zdravstvene preglede. Strokovno mnenje se glasi, uspešnejši moški se bojijo obiskati zdravnika, ker naj bi vloga pacienta vplivala na padec občutka moškosti.  
 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Donacija zavodu Varna pot

13 junija, 2012 0