Monday, March 4, 2024

Študija, ki je objavljena v časopisu ameriškega združenja za kardiologijo, je prav tako pokazala, da imajo orehi več pozitivnih učinkov kot olivno olje.


Testi so pokazali, da olivno olje in orehi pomagajo znižati raven nenadnega škodljivega vnetja in oksidacije v arterijah, ki sledi po obroku z veliko količino nasičenih maščob. To naj bi sčasoma povzročilo manjšo elastičnost žil in povečanje tveganja za srčne bolezni in kap. Za razliko od olivnega olja pa dodajanje orehov pomaga ohraniti fleksibilnost arterij.

Če jeste orehe, še ne pomeni, da lahko jeste karkoli

Sicer pa znanstveniki opozarjajo, da ljudje ne smejo misliti, da lahko potemtakem jedo, karkoli želijo, če po obroku zaužijejo še orehe. Namesto tega bi morali orehe vključiti v zdravo prehrano. Tako bi predstavljali sestavino, ki omejuje nezdrave maščobe.

Olivno olje ni ključni varovalni faktor?

Študija je zanimiva tudi zato, pravijo strokovnjaki, ker mnogo ljudi, ki se prehranjujejo na mediteranski način meni, da ima tudi olivno olje take prednosti. A študija dokazuje, da to ni res. Kar pa ne pomeni, da je to olje škodljivo – ne, vendar je mogoče, da ni ključni varovalni faktor v mediteranskem načinu prehranjevanja.

Vir: Siol

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice