Saturday, April 13, 2024

Barry Komisaruk iz Rutgers University v New Jerseyu je z ekipo analiziral mehanizme, ki vzpodbujajo seksualno vzburjenje. Na ta način so odkrili več poti do doseganja orgazma in povsem novo vrsto zavesti – odkritje, ki bi lahko privedlo do novih percepcij.  


Komisaruka zanima časovni potek orgazma, še posebej čas ko možganske predel, z imenom predfrontalni korteks, postane aktiven. Predfrontalni korteks se nahaja na sprednjem delu možganov, ter je odgovoren za aspekte zavesti, kot npr. samoocena ali spremljanje dogodkov s perspektive druge osebe.

Ekipa je med ženskim orgazmom odkrila povečano aktivnost predfrontalnega korteksa, kar v predhodnih raziskavah ni bilo zabeleženo. Podobna možganska aktivnost je bila opažena tudi pri posameznikih, ki so lahko orgazem doživeli zgolj z razmišljanjem. Domišljija in misli so pogosto del spolne izkušnje, zato se je ekipa spraševala, ali je mogoče predfrontalni korteks ključni dejavnik v psihološki reakciji na domišljijo. Aktivnejše aktiviranje lahko pospeši domišljijo in nekatere kognitivne procese, ki pomagajo pri uravnavanju direktne regulacije možganskih psiholoških funkcij, t.i. lastnega užitka. 

Podobno raziskavo je izvedel tudi Janniko Georgiadis iz fakultete v Groningenu in odkril, da je omenjen možganski predel med orgazmom nedejaven, natančneje, opazili so deaktiviranje področja predfrontalnega korteksa imenovanega orbifrontalni korteks. Georgiadis meni, da je orbifrontalni korteks osnova seksualne kontrole in da lahko orgazem dosežemo samo v primeru njegove remisije. Deaktiviranje tega možganskega predela je lahko primer izmenjave stanja zavesti, ki ni zabeležen pri nobeni drugi aktivnosti.

»Ne trdim, da nas orgazem odpelje stran od zavesti, vendar jo spremeni. Ljudje med orgazmom enostavno izgubijo kontrolo. Nisem povsem prepričam, da je to spremenjeno stanje nujno za doseganje užitka ali je zgolj stranski učinek,« pravi Georgiadis.

Razliko med obema raziskavama lahko pojasnimo dokaj enostavno – raziskavi do orgazma ubirata različni poti, ki aktivirajo drugačne metode. V prvi raziskavi so prostovoljke masturbirale, v drugi so jih stimulirali njihovi partnerji. »Mogoče obstaja razlika med domišljijskim in fizičnim spolnim odnosom,« dodaja Georgiadis.

Kategorija:   Novice, Seksi novičke
Naslednji prispevek

Nov način zdravljenja multiple skleroze

11 februarja, 2013 0