Saturday, June 15, 2024

Oslovski kašelj je dolgotrajna otroška bolezen, ki jo povzročajo bakterije in je lahko za novorojenčke in dojenčke smrtno nevarna. Oslovski kašelj se prenaša s kapljično okužbo, največkrat se pojavlja v majhnih epidemijah v predšolskem obdobju, vendar lahko prizadene tudi odrasle.
En do dva tedna po okužbi ser pojavi običajen prehlad s nahodom in kašljem, ki rtraja približno dva tedna. V tem stadiju je otrok najbolj kužen. Potem se začnejo tipični odsekani napadi kašlja, ki so močnejši ponoči. Na koncu napada kašlja, vdihne otrok zrak tako, da se sliši kot vrisk. Včasih obraz pomodri in otrok izbruha žilavo sluz. Oči se solzijo in so močno rdeče. V obdobjih brez napadov kašlja se otrok počuti relativno dobro. Dojenčki ne vdihnejo zraka sopihajoče, ampak lahko pri njih dihanje celo izostane. Zato morajo biti dojenčki z oslovskim kašljem zdravljeni v bolnišnici.
Napadi kašlja trajajo dva do šest tednov in potem začnejo počasi pojemati, prav tako tudi nevarnost okužbe. Po naslednjih dveh tednih, je oslovski kašelj premagan. Vsekakor se napadi kašlja lahko ponavljajo še mesece, posebej kadar je otrok prehlajen ali ob telesnih obremenitvah. Ko otrok preboli oslovski kašelj, zaščita pred ponovno okužbo ni doživljenska.
Dojenčki nimajo prirojenih materinih zaščitnih protiteles proti oslovskemu kašlju. Od tretjega meseca naprej so otroci lahko cepljeni proti oslovskemu kašlju. Veliko staršev iz strahu pred stranskimi učinki ne izkoristi te možnosti. Zaradi tega so razvili novejše, boljše prenosljivo zdravilo.


Mora otrok k zdravniku?

Oslovski kašelj je v začetni fazi težko prepoznati. Pri saumu na oslovski kašelj ali kadar otrok kašlja dlje od enega tedna brez postopnega izboljšanja, morate nemudoma obiskati zdravnika.

Kako pomaga zdravnik

• V zgodnjem bolezenskem stadiju lahko zdravnik postavi diagnozo samo na podlagi brisa nosu in žrela
• Antibiotike mora otrok začeti jemati zelo zgodaj – samo v začetnem stadiju je mogoče uničiti bakterije in tako skrajšati bolezen in zmanjšati nevarnost okužbe
• Če so napadi kašlja že izbruhnili, antibiotiki ne pomagajo več, ker le-ti uničujejo samo bakterije. Kašelj povzročajo tudi produkti presnove bakterij – proti tem pa še ni zdravila
• Zdravnik vam priporoči za dušenje kašlja spodaj opisane ukrepe. Zdravila proti kašlju komaj kaj pomagajo.
• Dojenčkom, ki so bili v stiku z obolelim za oslovskim kašljem, zdravnik takoj preventivno predpiše antibiotike.

Kako vi pomagate otroku

• Ob napadu kašlja posadite otroka vzravnano, glavo naj nagne malo naprej.
• Imejte pripravljeno posodo za primer, če bo otrok bruhal.
• Poskrbite, da otrok veliko pije. Po napadu kašlja sledi faza brez kašlja – izkoristite ta čas in dajte otroku obrok oz. nahranite dojenčka.
• Preveriti morate, ali bi otroku pomagala sprememba klime. V približno polovici primerov pomaga en dan bivanja v visokih hribih. Če živite daleč od hribov, poskusite z obiskom vrelne kleti pivovarne.
• Homeopatsko lahko pomaga cuprum metallicum D6 trikrat dnevno 5 globul.
• Če otrok z oslovskim kašljem ni zdravljen z antibiotiki, se med 4-do 6-tedensko fazo kašlja ne sme družiti z nezaščitenimi otroki in odraslimi.
• Otrok naj ne obiskuje šole in vrtca, dokler ne dovoli zdravnik.

 

 Vir:

Naslov izvirnika: Der grose Ratgeber Kinderkrankheiten
Veliki priročnik otroške bolezni; Helmut Keudel dr. med.
IN OBCS MEDICUS, d.o.o Ptuj

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Škrlatinka

13 junija, 2012 0