Tuesday, July 16, 2024

Kako se okužimo?

Izvor okužbe je bolnik, ki je kužen nekaj dni pred do nekaj dni po pojavu izpuščaja. Prenos virusa je:


  • v glavnem po zraku s kužnimi kapljicami, ki jih izloča bolnik,
  • verjetno pa se prenaša tudi z rokami, na katerih so kužni izločki bolnika.

Kakšni so značilni znaki bolezni?

Čas od okužbe do pojava bolezenskih znakov je 8 do 12 dni. Bolezen se prične hitro z visoko vročino, ki traja dva do tri dni, hudim glavobolom, utrujenostjo, nahodom, vnetjem očesnih veznic in kašljem. Drugi dan bolezni se na sluznici ustne votline pojavijo za ošpice značilne majhne, mlečno bele pege, obdane z ozkim rdečim robom. Štirinajsti dan po okužbi vročina ponovno hitro naraste, pojavi se izpuščaj na koži, sprva za ušesi, nato se razširi na obraz, telo in okončine. Traja 6 do 7 dni, ob izboljšanju se lahko pojavi drobno luščenje. Ob nastajanju izpuščaja so bolniki močno prizadeti: nahod, vnetje očesnih veznic, kašelj, ki traja 10 dni in več, visoka vročina 3 do 4 dni. Mlajši otroci imajo lahko drisko in bruhajo.

Zapleti pri ošpicah so pogosti, zelo različni in včasih hudi: bakterijska pljučnica, vnetje glasilk, sapnika, srednjega ušesa, srčne mišice, prizadetost osrednjega živčevja,…

Smrtnost je visoka, od 11 do 32 %, hude posledice ima kar 20 do 40 % bolnikov, ki bolezen prebolijo. Specifičnega zdravljenja ni.

Preprečevanje bolezni

Edina učinkovita zaščita pred ošpicami je cepljenje.

Leta 1968 smo v Sloveniji uvedli obvezno cepljenje proti ošpicam v otroštvu. Cepivo je varno in učinkovito, za zanesljivo zaščito sta potrebna dva odmerka cepiva. Cepimo lahko tudi odrasle osebe.

Z uvedbo cepljenja so ošpice v Sloveniji postale redka bolezen, vendar se posamezni primeri pojavljajo vsako leto med necepljenimi. Posamezni primeri pa zelo hitro prerastejo v epidemijo, če pride bolnik v stik z necepljenimi osebami.

V primeru, da oseba ni bila cepljena proti ošpicam z dvema odmerkoma cepiva, obstaja možnost, da bo po stiku z bolnikom zbolela. Cepivo zaščiti tudi osebe, ki se cepijo znotraj 72 ur po stiku z bolnikom, vendar je za doživljensko zaščito potreben še drugi odmerek cepiva v primernem razmiku.

Vir: ZZV Novo mesto 

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Psu zgladili obrazne gube

13 junija, 2012 0