Thursday, June 20, 2024

Ošpice so po vsem svetu razširjena, močno nalezljiva in nikakor nenevarna bolezen, ki jo povzroča virus ošpic. Preko 90% necepljenih otrok oboli za ošpicami v otroštvu, prizadenejo lahko pa tudi odrasle.
Ošpice se prenašajo s stikom z okuženo osebo. Do izbruha bolezni mine 10 do 12 dni.
Visoka vročina 39°C, kašelj, nahod, vnetje očesne veznice in hripavost kažejo dva do tri dni na prehlad. Potem se vročina rahlo zniža in na sluznici lic v ustih se pojavijo majhni belkasti madeži. Tretji ali četrti dan se vročina spet poviša in značilni –tokrat svetlordeči- izpuščaji se razbohotijo za ušesi in na obrazu, potem pa razširijo po celem telesu, obarvajo se rdečkasto-vijolično in se združujejo v velike lise. Po treh do štirih dneh izpuščaji in vročina izginejo, nevarnost okužbe, ki obstaja med dozdevnim prehladom, je mimo. Ošpice puščajo dosmrtno zaščito pred ponovno okužbo.


Zapleti
Pri približno polovici bolnikov z ošpicami se pojavijo  med visoko vročino spremembe v elektroencefalogramu, ki ostanejo v štirih do šestih odstotkih bolezni. Vzrok je z virusom ošpic izzvano vnetje možganov, katerega posledice so lahko motnje učenja in koncentracije.
V redkih primerih so možni zapleti v obliki pljučnice ali vnetja srednjega ušesa.

Mora otrok k zdravniku?
Zaradi možnih zapletov se morate pri ošpicah vedno posvetovati z zdravnikom. Takoj obiščite zdravnika, če dobi otrok bolečine v ušesih ali kaže simptome pljučnice (suh kašelj, plitko dihanje) ali vnetja možganov (glavoboli, trd vrat, omotičnost).

Tako pomaga zdravnik                                                   
•    Če Zdravnik ugotovi, da so se pojavili zapleti, bo verjetno predpisal antibiotike.
•    Zdravnik odredi mirovanje v postelji in prepoved gledanja televizije.
•    Če otrok močno kašlja, lahko zdravnik predpiše zeliščno, homeopatsko ali kemično zdravilo proti kašlju.

Tako vi pomagate otroku
•    Ker so oči vašega otroka rdeče in občutljive na svetlobo, zatemnite sobo.
•    Vročino poskušajte znižati z obkladki.
•    Otroku, ki trpi zaradi nahoda in kašlja, dobro dene, če vzdržujete sobo hladno in zrak redno vlažite. Proti dražečemu kašlju lahko daste otroku piti čaj proti kašlju.
•    Prve dni mora ostati  otrok v postelji. Pazite, da ga obiskujejo samo prijatelji, ki so ošpice že preboleli ali so dovolj zaščiteni s cepivom.
•    Otrok naj veliko pije. Če nima teka, lahko v čaju raztopljeni sladkor poskrbi za kalorije.
•    Najboljša zaščita pred ošpicami je cepljenje. Proti ošpicam dajte otroka cepiti od 12. meseca življenja in ne pozabite na osvežitev najkasneje v 2. letu življenja.
•    Če pride necepljeni otrok v stik z obolelim za ošpicami,  ga lahko zaščitite, če ga daste v naslednjih dveh dneh cepiti proti ošpicami.

Vir:

Naslov izvirnika: Der grose Ratgeber Kinderkrankheiten
Veliki priročnik otroške bolezni; Helmut Keudel dr. med.
IN OBCS MEDICUS, d.o.o Ptuj

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni