Wednesday, February 28, 2024

Otoskleroza pomeni abnormalno rast kosti v srednjem ušesu, kar lahko povzroči delno ali popolno izgubo sluha. Bolezen najpogosteje prizadene ljudi med 30-tim in 50-tim letom starosti. Bolezen pogosteje prizadene ženske.


Kosti v našem telesu se konstantno razgrajujejo in obnavljajo, v primeru otoskleroze pa se obnavljanje preneha, ter prihaja do nabiranja gobaste kosti. Bolezen običajno prizadene stremen in pospešeno rast gobaste kosti, ki se v tem primeru fiksira na ovalno membrano, ter na ta način onemogoča prepust zvokov v srednje uho.

Etiologija nastanka otoskleroze še ni povsem jasna, vendar obstaja sum, da je bolezen dedna, ali pa jo povzročajo različne endokrine motnje ali pomanjkanje vitaminov. Raziskave so potrdile, da v kolikor eden od staršev boleha za otosklerozo, obstaja 25% verjetnost dedovanja, v primeru obeh staršev celo 50%.

Simptomi

Najpogostejši simptom bolezni je naglušnost, ki se lahko razvija postopoma ali nenadno. Pacienti pogosto ne slišijo zvokov nižjih frekvenc, prizadene jih tinitus (šumenje in piskanje v ušesih). Značilni simptomi so še: vrtoglavica, motnja ravnotežja in že omenjen tinitus. S časom lahko bolezen zajame notranje uho, ter povzroči gluhost.

Diagnoza

Diagnoza se postavi na osnovi anamneze, klinične slike in pregleda pacienta. Obvezne so raziskave z audiogramom in timpanogramom.

Zdravljenje

Osnovno zdravljenje pomeni kirurški poseg, ki daje varen in dolgotrajen rezultat. Kirurški poseg se imenuje stapedektomija, s tem posegom se obolela kost nadomesti s protezo. V primerih ko kirurški poseg ni mogoč, se pacientom priporočajo slušni aparati, ki omogočajo izboljšanje sluha.

Kategorija:   Bolezni, Novice
Naslednji prispevek

Marelice

11 julija, 2013 0