Monday, June 17, 2024

Mi smo vzgled, zgledi pa vlečejo. Enkrat bo otrok, najverjetneje še pred osemnajstim letom starosti, prišel do točke preloma, ali nadaljevati s ‘kulturno dediščino’ ali stopiti na svojo pot.


Poleg vzgleda, ki ga svojim otrokom ponujamo starši, pa je naša vloga, da jih z dejstvi pripravimo na negativne posledice, ki jih prinaša prekomerno uživanje alkoholnih pijač. Nikar ne razmišljajte v stilu: »O moj pa že ne!«

Statistični podatki, ki jih imamo na voljo kažejo, da je do 14 leta starosti alkohol poskusilo kar 75% otrok, 22% otrok v tej starostni skupini je že bilo opitih. Kar 34% najstnikov starih od 14 – 18 let je v anketi izjavilo, da je v preteklem mesecu uživalo alkoholne pijače.

Iz vsakodnevnih novic lahko razberemo kako alkohol vpliva na presojo odraslih oseb, mladostniki pa se še toliko težje nadzorujejo. Mlade opite osebe so pogosto bolj predrzne, delajo neumnosti za katere jim je kasneje žal. Opijanje v najstniških letih pa pelje v kronično odvisnost. Kako opitost deluje na družinsko življenje, vožnjo, medsebojno interakcijo, zdravje… pa vemo.

Popivanje upočasni razvoj predela možganov, odgovornega za presojo. Ta predel se običajno razvija do petindvajsetega leta starosti in ravno v tem najdemo vzrok zakaj se najstniki večkrat odzovejo tako impulzivno.

Ali lahko otroka naučimo odgovornega popivanja?

Pije v pričo mene tako ga lahko nadzorujem? Nikar takšno razmišljanje. Mogoče se vam ideja zdi logična, vendar raziskave kažejo, da dlje kot boste otroka zaščitil pred pitjem alkoholnih pijač, bolje bo. Prav nobenih dokazov ni, da ga bo pitje v vaši prisotnosti vzgojilo v odgovornega pivca. Otroci, ki alkohol uživajo pred dopolnjenim petnajstim letom starosti so izpostavljeni štirikrat višjemu tveganju kronične zasvojenosti z alkoholnimi pijačami.

Pogovarjajte se o alkoholu

Poskušajte ustvariti zaupljiv odnos v korelaciji otrok – starš – alkohol. Pomagajte jim kako zavrniti alkohol, se upreti pritisku, zaupajte mu vaša pričakovanja.

  •         Oddajajte signale ob katerih vam bo otrok lahko zaupal čim več stvari. Čeprav se vam mogoče ne bo zdelo tako, vendar imamo starši ogromen vpliv na vedenje naših otrok.
  •         Vključite se v njihovo življenje. Spoznajte njihove prijatelje. Z njim preživite več časa.
  •         Če pijete sami, pazite na kulturno obnašanje. Ne opijajte se, ne terorizirajte okolice, ne vozite in pijani ne hodite v službo.
  •         Za sprostitev ponudite alternativo. Glasba in šport sta več kot primerna.
  •         Dajte mu jasno vedeti, da popivanje v najstniških letih ni primerno.
  •         Navedite mu informacije o nevarnostih alkohola. Ne nakladajte, stavki naj bodo kratki in jasni.
  •         Povejte jim, da bo alkohol neposredno vplival na njihove odločitve.
  •         Povejte jim, da jih pravi prijatelji ne bodo silili k pitju.

Pogovori lahko šokirajo, tako starše, kot otroke. Povprečna starost pri kateri otrok prvič zaužije alkohol, je nekje pri dobrih desetih letih starosti. Številni otroci so radovedni že nekoliko prej. Nekateri strokovnjaki so mnenja, da bi se z otrokom o alkoholu morali pričeti pogovarjati pri devetih letih starosti. Nikoli ni prezgodaj. 

Kategorija:   Novice, Vzgoja
Naslednji prispevek

Aditivi v kozmetiki, ki se jim je bolje izogniti

4 decembra, 2014 0