Thursday, May 23, 2024

Zdravila na osnovi acetilsalicilne kisline (aspirin, andol…), otroci, ki še niso dopolnili 16 let, za zniževanje visoke telesne temperature ne smejo uživati. Acetilsalicilna kislina lahko pri otrocih povzroči bolezen, ki se imenuje Reyev sindrom, vpliva na zdravje jeter in možganov.


Paracetamol (calpol, lekadol, panadol, daleron…) je v pediatriji zagotovo najbolj razširjen antipiretik. Za otroško uporabo tržišče ponuja paracetamol v obliki sirupa za peroralno in svečk za rektalno aplikacijo. Prejema se v 15 mg/kg vsake 4-6 ur. Maksimalen dnevni odmerek znaša 60mg/kg.

Ibuprofen (bonifen, ibuprofen…) je drugo najpogostejše zdravilo, ki se ga priporoča za znižanje visoke telesne temperature, vendar je jemanje primerno zgolj za otroke starejše od šestih mesecev. Prejema se ga vsakih 6-8 ur v odmerku 5-10mg/kg. Zdravilo se običajno ne uporablja v kombinaciji z drugimi zdravili.

Diklofenak (naklofen,…) se kot antipiretik uporablja izjemoma, običajno v bolnišnicah pod budnim očesom medicinskega osebja. Značilno je, da na termostatični center vpliva zelo hitro, zato telesno temperaturo lahko zniža pod normalno vrednost. Za domačo uporabo se diklofenak ne priporoča. 

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Apneja bolj nevarna ženskam

7 decembra, 2012 0