Friday, July 19, 2024
18 septembra, 2019

OTROCI IN ENERGIJSKE PIJAČE? PREMISLITE ŠE ENKRAT

By 0 1846 Views

Energijske pijače prispevajo k večji koncentraciji, zato jih uživajo mnogi, predvsem starejši šolarji. S pomočjo njih se lažje učijo pozno v noč, saj vsebujejo kofein, dodane imajo pa tudi druge za otroke škodljive sestavine, kot sta taurin in glukonolakton. Takšne pijače se odsvetujejo otrokom in nosečnicam. Preberite, zakaj.


Energijske pijače niso za mladostnike.

V njih se nahaja kofein v večjih količinah kot v kavi in čaju. Če je pretiravanje s kofeinom škodljivo že pri odraslih, pri katerih povzroča nemir, nervozo, motnje srčnega ritma, krče, nespečnost, nepovezane misli in govor ter podobne nezaželene učinke, kaj šele stori otroku.

Kofein v našem telesu preide v tkiva in možgane, pri otrocih lahko poškoduje tudi jetra in povečje tesnobo in živčnost.

Taurin v nižjih količinah gradi beljakovine v prehrani, v energijskih pijačah pa ga je veliko veliko več. Povprečno ga preko hrane dnevno zaužijemo 58 mg, medtem ko se ga v pol litra energijske pijače nahaja kar do 2 000 mg.

Glukonolakton prav tako škoduje zdravju. Naš organizem ga sicer preko hrane lahko nadzira, ko pa ga sprejme preko energijske pijače, pa gre za tudi do 2 500 miligramov na liter.

Kaj naj torej otrok pije?

Najbolj ga bo brez dvoma odžejala voda, ki je naj spije približno 1,5 litra na dan. Zdravi so tudi zelenjavni in sadni sokovi, ki jih lahko pripravite tudi doma. Če jih kupujete, bodite pazljivi na vsebnost sladkorja. Otrok naj pije različne sadne in zeliščne čaje, ne dajajte pa mu gaziranih napitkov. Tudi, če so brez sladkorja, imajo dodana umetna sladila, ki lahko dolgoročno škodujejo še bolj.

Poznate razliko med nektarjem in sokom?

Sokovi so tisti s 100 % deležem sadja oziroma zelenjave, tisti z dodano vodo in sladkorjem pa se imenujejo nektarji. Močno odsvetujemo sirupe, saj imajo ti zelo visok delež dodanega sladkorja. Če že, pa jih močno razredčite.

 

Kategorija:   Prehrana
Naslednji prispevek

[RECEPT] PRED NAMI JE SEZONA VROČE ČOKOLADE

19 januarja, 2020 0