Monday, June 17, 2024

Hišni ljubljenčki pa poleg stroškov prinašajo številne prednosti. S pravilnim pristopom lahko otroka priučimo občutka odgovornosti in navezanosti. In katerega hišnega ljubljenčka izbrati? Ali hišni ljubljenčki lahko vplivajo na čustveni in fizični razvoj otroka? Zagotovo! Še več, otroci se lahko navzamejo celo njihovega temperamenta.


Pes

Pes je človekov najboljši prijatelj, obenem pa potrebuje nego kot vaš malček. Psi otrokom prinašajo ogromno koristi. Učijo jih empatije, ljubezni, zvestobe in razumevanja drugačnosti.

Kako naj za psa poskrbi otrok?

Otroku naložite skrb za polnjenje pasje posodice s suho hrano (briketi), ter ga določite za menjavo sveže vode. Prav tako otroku pustite, da psu podari kakšen priboljšek. Starejši predšolski otroci že lahko uporabljajo preproste ukaze, kot sta npr. ‘sedi’ ali ‘daj tačko’. V spremstvu staršev jih lahko vodijo na sprehode. Ko so otroci nekoliko starejši in so seznanjeni s pasjo ‘anatomijo’, jim vsekakor prepustite krtačenje, ter vsakodnevne sprehode na povodcu.

Mačka

Mačke v nasprotju s psi, do otrok niso tako prijazne. So bolj samosvoje in do vašega malčka manj tolerantne živali. Kljub temu, da so bolj trmaste pa imajo predispozicije, ki pozitivno delujejo na celostni razvoj otroka.

Kako naj za mačko poskrbi otrok?

Predvsem naj poskrbi za vsakodneven obrok suhe hrane (briketov), vodo in kakšen priboljšek. Kljub temu, da so mačke svojeglave, so ob dobrem počutju izjemno igrive živali. Najbrž med kopico otroških igrač ne bo težko poiskati žogici ali majhne plišaste igračke, s katero se bosta zamotila mačka in otrok. Ko otrok prestopi osnovnošolski prag ga, v kolikor karakter mačke to dopušča, navadite na krtačenje. Poučite ga o higieni po čiščenju mačjega stranišča.

Zlata ribica

Zlate ribice so ponavadi prva izbira hišnega ljubljenčka. Verjetno se vam bo zdelo smešno opazovati otroke , ki s takim veseljem gledajo v nemo ribo.

Kako naj otrok poskrbi za zlato ribico?

Hranjenje rib je kot nalašč naloga za otroka. Poučite ga, da v akvarij ne natrese preveč hrane. Opozorite ga, da so ribe za gledanje in ne za božanje. Takoj ga seznanite, da voda v akvariju ni namenjena umivanju rok. Ko otrok prične obiskovati osnovno šolo mu lahko izpolnite željo po samostojni zamenjavi vode v akvariju.

Ptički

Papagaji so ponavadi bolj družabni od ostalih ‘domačih’ ptic, nekatere lahko naučimo celo nekaj besed. Prednost ptic je, da so zaprte v svojih kletkah, otroka morate le naučiti, da v kletko ne rine prstov.

Kako otrok poskrbi za ptička?

Naučite ga zamenjati vodo, s kljukico pripeti svežo zelenjavo, sadje in podobno.  Šestletniki že lahko sami spustijo ptička iz kletke, ter ga krmijo iz roke. Pri osmih ali devetih je otrok že dovolj zrel in odgovoren, da sam počisti ptičjo kletko.

Morski prašiček

Morski prašički so srčkani, ljubki in zabavni. So zelo strpni in redko ugriznejo. Slaba stran je,  kot že ime prašički pove, da je njihovo kletko potrebno pogosto čistiti.

Kako naj za morskega prašička poskrbi otrok?

Otrok lahko pomaga pri rezanju časopisa kot podloge v kletki, ga hrani, poskrbi za vodo, ter igračke. Kletko oz. njegov bivalni prostor lahko samostojno uredi nekje v petem letu starosti. 

Kategorija:   Novice, Vzgoja
Naslednji prispevek

Mutacija BRCA1 in preventivna odstranitev jajčnikov

28 februarja, 2014 0