Monday, June 17, 2024

Preventiva in preprečevanje

Povsem normalno je, da so otroci zaradi nezrelosti imunskega sistema in manj razvitih protiteles, bolj dovzetni za okužbe z različnimi mikrobi in virusi, torej tudi tistimi, ki povzročajo trebušno gripo. Želodčne okužbe so ponavadi virusne okužbe gastrointestinalnega trakta, ki se zgodijo z oralno-fekalnim prenosom, zato je pogosto umivanje rok najboljši način preprečevanja okužb. Okužba se lahko enostavno zgodi z delitvijo hrane ali s hranjenjem več otrok z isto žličko. Inkubacijska doba virusa trebušne gripe je nekaj več kot dva dni. Glavni simptomi so trebušne bolečine, driska in bruhanje. Pri nekaterih otrocih je norovirus nalezljiv še dva tedna po okrevanju – otroci so že v osnovi kužni dlje časa.


Zdravljenje

Najpogostejša simptoma trebušne gripe sta driska in bruhanje, ki ju lahko spremlja povišana telesna temperatura. Bruhanje je lahko še posebej na začetku precej agresivno in pogosto. Simptomi lahko trajajo od enega pa vse do štirinajst dni, v povprečju pa trajajo od treh do petih dni. Bruhanje običajno traja en dan. Mirovanje in počivanje sta pri zdravljenju trebušne gripe ključnega pomena. Vročino pri otrocih lahko zbijamo s paracetamolom (calpol, lekadol…) in ibuprofenom, vendar nikoli z aspirinom. Otroci morajo zaužiti dovolj tekočine, ki preprečuje dehidracijo.

Namesto vode otroku ponudite čaj ali športne pijače (ne energetske), ki vsebujejo vse pomembne elektrolite in vitamine. Če ima otrok težave s pitjem, tekočino nadomeščajte s kapalko.

V primeru dehidriranosti ali krvi v blatu in izbljuvku, temperaturi višji od 39˚C, ki jo omenjena zdravila ne znižajo, ali pa vročina traja več kot tri dni, poiščite pomoč pediatra. Simptomi dehidracije: letargija, bleda vpadla koža, redko opravljanje male potrebe kot posledica majhnega izločanje urina.

Prehrana

V primeru trebušne gripe naj otrok ne je, zaužije naj zgolj veliko tekočine. Prvo, lahko hrano, naj prvič zaužije šest ur po končanem bruhanju. Pomembno je, da pričnete s pravo frekvenco. Prevelika količina hrane in tekočine draži okužen želodec in črevesje, ter povzroča še več bruhanja. Obrok naj bo resnično skromen, izogibajte se začinjeni, mastni in težko prebavljivi prehrani.

Nikoli ne boste zgrešili s toastom, belim tolstim rižem, piščančjo juho z rezanci, krekerji, prepečencem, suhimi borovnicami, banano in jabolčno čežano.

V kolikor se bruhanje v dnevu ali dveh ponovi pomeni, da vaš otrok še ni pripravljen na živila, ki niso tako lahko prebavljiva. Stopite korak nazaj in terapijo ponovno pričnite s tekočino, ter počasnim uvajanjem lahko prebavljive prehrane. 

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Aplikacija kapljic za uho

12 novembra, 2014 0