Saturday, May 25, 2024
14 novembra, 2014

Otroci in zdravila, ki so na voljo brez recepta

By 0 1764 Views

Vsa OTC zdravila imajo enake oznake, že sama embalaža vsebuje pomembne informacije o zdravilu – za kaj je namenjeno, kako ga uporabiti, kaj vsebuje in osnovna varnostna navodila. Natančnejši opis je shranjen v deklaraciji izdelka, kjer lahko zasledite tudi podatke o morebitnih stranskih učinkih.


Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom

V deklaraciji boste ponavadi opazili grafikon ali vsaj priporočeno vrednost odmerka, ki je primeren za starost in telesno težo otroka. V deklaraciji preverite ali je zdravilo varno za dojenčke in malčke mlajše od dveh let. V kolikor dvomite v podatke opisane na deklaraciji se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Preden otroku aplicirate zdravilo se poučite o njegovi uporabi. Ponujamo vam nekaj vprašanj, ki jih lahko zastavite zdravniku ali farmacevtu:

·         Kako deluje zdravilo?

·         Kako ga naj uporabljam?

·         Kakšen naj bo odmerek zdravila? Kdaj in kako pogost naj bo odmerek?

·         Ali so lahko prisotni negativni stranski učinki in kakšna je incidenca negativnih stranskih učinkov?

·         Kje lahko dobim dodatne informacije o zdravilu?

·         Kaj storim, če otrok zdravilo izpljune?

·         Naj kupim tablete ali sirup?

Zdravnika in farmacevta obvestite v primerih:

·         V kolikor otrok jemlje druga zdravila

·         Ob morebitnih negativnih reakcijah na zdravilo

V katerih primerih poiščem zdravniško pomoč?

Zdravniško pomoč poiščite v primeru bruhanja ali pojave kožnih izpuščajev. Tudi če je zdravilo povsem varno lahko povzroči alergijsko reakcijo.

Analgetiki in antipiretiki

Paracetamol in ibuprofen pomagata pri zbijanju visoke telesne temperature, ter lajšata bolečine. Najbolj znana predstavnika zdravil iz skupine paracetamola sta calpol in lekadol, ibuprofen lahko kupite pod komercialnim imenom brufen. Z zdravnikom se posvetujte katero zdravilo je za vašega otroka najbolj primerno.

Osnovni vodič

·         Ibuprofen ne smejo prejemati malčki mlajši od šestih mesecev

·         V koliko otrok trpi za primarno bolezen ledvic, astmo, čira, ali za katero drugo obliko kronične bolezni, se pred uporabo ibuprofena posvetujte s pediatrom

·         Paracetamol in ibuprofen ne mešajte hkrati z drugimi OTC zdravili

Opozorilo o aspirinu

Otroku nikoli ne dajajte aspirina oz. zgolj v redkih primerih ko o smelosti uporabe odloči zdravnik. Aspirin (acetilsalicilna kislina) lahko pri otrocih povzroči resno obolenje jeter, imenovano Reyev sindrom. Posebno opozorilo še posebej velja za majhne paciente z gripo in noricami. 

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Zakaj obožujemo orgazme?

14 novembra, 2014 0