Saturday, April 13, 2024

Poročila o pogostih težavah otrok s prekomerno telesno težo, depresijo, zlorabo jemanja zdravil in prepovedanih drog so pripeljala do razmišljanja, ali so današnji otroci srečnejši kot so bili njihovi vrstniki pred dvajsetimi leti?


Profesor Alan Hayes je dejal, da so otroci, ko odrastejo v novem tisočletju v marsičem boljši kot njihovi vrstniki pred dvajsetimi leti. Raziskava je zajela 10.000 družin (otroci stari 2-3 in 6-7 let), ter jo primerjali z identično raziskavo, ki je bila izvedena sredi 80-tih preteklega stoletja.

Odkrili so, da so današnji triletniki bolj družabni in imajo manj težav s spancem, šestletniki pa se na splošno lepše obnašajo. Otroci v osemdesetih so bili dvakrat pogosteje poškodovani, kot posledica napada enega izmed sovrstnikov.

Destruktivno se je v osemdesetih obnašalo 9% triletnikov, današnje sorazmerje je zgolj 5%. Pred dvajsetimi leti so bili triletniki manj predani delu in bolj zafrustrirani, težave s spanjem je imelo 8%, v primerjavi z današnjimi 2% otrok.

Primerjava šestletnikov je pokazala, da so pred dvajsetimi leti pri otrocih pogosteje beležili povzročanje težav in anksioznost, kar pomeni, da so bili otroci včasih manj poslušni.

Po besedah vodje raziskave, Diane Smart, pa so zanimive odkrite razlike doživljanja otrok, staršev in učiteljev. Medtem, ko večina današnjih staršev meni, da njihovi otroci napredujejo dobro, učitelji pogosteje prijavljajo hiperaktivnost in druge težave. To mogoče pomeni, da imajo današnji starši višji tolerančni prag, pri motnjah obnašanja so bolj razumljivi, zato redkeje otroka etikirajo kot problematičnega. Učitelji pa se šele v današnjem času zavedajo sprememb pri obnašanju otrok, zato problematične otroke tudi pogosteje prijavljajo kot njihovi kolegi pred dvajsetimi leti.

Kategorija:   Novice, Obnašanje
Naslednji prispevek

Intervju: Šola angleščine od 3. meseca starosti

18 septembra, 2012 0