Monday, April 22, 2024


Klopi napadejo na travnikih, v gozdovih in v grmovju, kjer jih privlači vonj po potu ali telesni vonj ljudi. Močno se zagrizejo v kožo, velikokrat na robu lasišča na tilniku, pogosto tudi na rokah, nogah ali v predelu trupa. Močno zagrizena žival je velika da do pot milimetrov, okrogla in zaradi napolnjenosti s krvjo temno obarvana.

Ali mora otrok k zdravniku?

Najbolje je, da klopa odstrani zdravnik.

Kako pomaga zdravnik?

•    Z ostro iglo ali kanilo zdravnik spodkoplje glavo klopa, da ga spravi iz kože. To lahko malo boli.
•    Povedal vam bo, da morate naslednje tri tedne opazovati mesto ugriza. Na koži se lahko razvije rdeče obarvan kolobar – znak bakterijske infekcije borelioze.

Kako pik oskrbimo sami?

•    Nekoč priporočeno – zadušitev klopa z vazelinom, oljem, lakom za nohte in izdiranje s pinceto – danes ne velja več – medtem je postalo znano, da povečana slina klopa, ki ostaja v mestu ugriza, pospešuje nastop borelioze ali spomladanskega meningoencefalitisa. Predvsem ne smete klopa zmečkati, ker s tem praviloma iztisnete povzročitelja bolezni kožo.
•    Klopa lahko poskusite izdreti iz kože z razkuženo buciko ali pinceto.
•    Pomembna je zaščita pred ugrizi klopov: če je mogoče, se izogibajte območij, kjer so klopi. Ko se z otroki sprehajate ali igrate na travniku ali v gozdu: nadenite si kapo ali klobuk, ovratnike na srajci privihajte navzgor, oblecite dolge rokave in dolge hlače ter dokolenke. Pomagajo tudi sredstva proti insektom (repelenti).

Pri zadrževanju na območju s klopi si dobro preglejte telo. Če najdete močno pritrjenega klopa, ga v 24 urah odstranite ( najbolje pri zdravniku).
Psu ali mački nadenite ovratnico proti klopom, da živali ne bodo prinašale klopov domov.

Reference:
1.   Das grose Ratgeber Kinderkrankheiten, Helmut Keudel dr. med.
2.    kidshealth.org
3.    thechildrenhealthside.com

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Moški so boljši šefi

13 junija, 2012 0