Saturday, April 13, 2024

Poletje se bliža in z njim visoke temperature, nevarni UV žarki pa so že prisotni. Še enkrat poudarjam, čeprav nekateri kljub vsem opozorilom nasvetov ne jemljejo resno, UV žarki povzročajo opekline, prezgodnje staranje kože, v primeru deformacije kožnih celic tudi težje bolezni (melanom, epitelijom,…) prav tako pa lahko dolgotrajno in nevarno poškodujejo vid. Oči so v primerjavi s kožo desetkrat bolj občutljive na nevarne UV žarke, trdijo v Eyecare Trustu, sporočilo pa so objavili v Daily Mailu.


V največji nevarnosti so otroške oči, ki imajo širše zenice in občutljivejši leči, tako da pri otrocih kar 70% več UV žarkov prodira na očesno mrežnico.

Kreme za sončenje ja, kaj pa sončna očala?

Kljub vsemu raziskave kažejo, da se celo 93% Britancev ne zaveda poškodb oči povzročenih z UV sončno svetlobo. Strokovnjaki sončna očala, ne glede na letni čas, priporočajo tako otrokom kot odraslim. Bolj previdni strokovnjaki priporočajo nošenje sončnih očal tudi v oblačnem vremenu.

Bolj so izpostavljeni svetlolasi in modrooki ljudje, saj imajo manj pigmenta, kar pomeni, da so občutljivejši na sončne UV žarke.   

»Nevarno ‘sončenje oči’ v kasnejšem življenju povzroča številne očesne spremembe. Najresnejše in najnevarnejše so poškodbe rumene pege, ki je najobčutljivejši del očesa,« pravi Rob Lamont angleški oftalmolog.

Lanskoletna raziskava Eyecare Trusta je pokazala, da 79% staršev in otrok uporablja zaščitno kremo za sončenje, 44% pa nikoli ne poskrbi za zaščito otroških oči.

Uživanje listnate zelenjave špinače, zelja in graha ščiti oči. Omenjena zelenjava vsebuje lutein, ki v očesni steklovini pomaga pri filtriranju škodljive UV svetlobe. Svetloba težje doseže očesno mrežnico, zato ima lutein vlogo naravnih sončnih očal.

Morda se sliši smešno pa vendar, sončna očala so od začetka leta 2009 obvezen del šolske uniforme avstralskih osnovnošolcev.

 

Preberite še:

Nevarna poceni sončna očala

Vsi avstralski šolarji z očali

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Pred vadbo jesti ali ne?

13 junija, 2012 0