Thursday, June 20, 2024

Toda kaj je tisto kar lahko ponudimo otroku?


Odrasli mnogokrat menimo, da mora biti nagrada nekaj oprijemljivega, na primer igračka, bombon ali nalepka. Toda temu ni tako, kajti malčki so močno željni naše pozornosti in zadovoljni bodo že z objemom, pohvalo, poljubom ali spodbudnim nasmeškom.  

Pri starejših malčkih in otrocih tovrstno nagrajevanje ni tako enostavno. Seveda so še vedno željni vaš pozornosti in pohvale, pa vendar se bolj zavedajo materialne vrednosti stvari.

V tem primeru nikar ne pretiravajte! Nagrada naj ne znaša celo premoženje.  

Otroka tudi ni zdravo nagrajevati s piškoti in bonboni, saj s tem spodbujamo nezdrave prehranjevalne navade.

Z nagrado nikar ne odlašajte, temveč otroka nagradite takoj.  Če bo moral na nagrado čakati, bo učinek izzvenel, saj otroci težko razumejo zapoznelo nagrajevanje.
 

Nasvet:

Narišite razpredelnico

Spodbudite lepo vedenje z razpredelnico in nalepkami. Otrok naj prejme nalepko vsakič, ko pospravi igrače. Ko bo zbral pet ali deset nalepk, mu ponudite večjo nagrado, na primer igračko ali izlet v park.

Da bo to delovalo, mu morate jasno določiti pravila. Povedati mu morate kaj mora storiti, da bo prejel nalepko in koliko nalepk mora zbrati, da bo prejel bolj oprijemljivo nagrado.

Ker gre za načrt nagrajevanja nikar ne snemajte nalepk, ko se otrok grdo vede ali vas ne uboga. Zapomnite si, da je vaš namen nagrajevanje lepega vedenja, ne pa opozarjanje na to, da je bil otrok poreden.
 

Vir: Alison Mackonochie, Izbruhi togote in druge oblike otroškega vedenja
 

Kategorija:   Novice, Vzgoja