Monday, April 22, 2024

Vojna in pekel

V času ko se sodišče odloča komu bo dodelilo otroka, starši vodijo pravo vojno, otroci pa doživljajo prezgodnji pekel.


Otroci imajo radi in potrebujejo oba starša, zato se v situaciji ko morajo izbirati med enim od staršev, počutijo krive in ogoljufane. Otroci ne razumejo in ne vedo pravih razlogov zaradi katerih se starši ločujejo, saj se o tem ponavadi ne govori pravočasno. Velikokrat mislijo, da se starši ločujejo zaradi slabšega šolskega uspeha in so jih razočarali, kričanje in prepiranje, ter medsebojno žaljenje staršev pa ne daje konkretnih odgovorov.

Mobiteli in izhodi

Strokovnjaki staršem svetujejo, da se z otroki resno in trezno pogovorijo, resnice naj ne skrivajo kljub temu, da jim je zelo hudo. Otroci morajo izvedeti, da niso krivi za propadlo zakonsko zvezo in da jih imajo kljub vsemu še vedno radi.

Starši velikokrat priznajo, da v teh trenutkih hudih življenjskih izkušenj preveč gledajo nase in se premalo posvetijo lastnim otrokom. Starejšim kupujejo mobitele in puščajo daljše večerne izhode, pri mlajših otrocih manipulirajo z njihovimi čustvi.

Starši v boju za otroke pozabljajo še eno stvar, opozarjajo strokovnjaki, da je odločitev sodišča začasna in se lahko spremeni že v mesecu dni. Na odločitev sodišča ponavadi ne vpliva materialna varnost, stanovanje in avto, temveč čustvena navezanost na enega izmed staršev.

Starši otrokom morajo povedati, da jih imajo kljub vsemu radi

Mnogim staršem, ki so nesrečni s svojim zakonom ločitev pomeni veliko olajšanje, vendar samo v primeru, da še naprej izkazujejo enako naklonjenost do svojih otrok. Otroci morajo čutiti, da jih imata oče in mati, kljub temu da ne živijo skupaj še vedno rada.

Kategorija:   Novice, Starševstvo
Naslednji prispevek

Prehrana očetov in diabetes otrok

13 junija, 2012 0